Hírek

2015.01.29. 10:08

Elítélték az átverőművészt

Az emberek hiszékenységével élt vissza egy 61 éves férfi, akit nem először ítéltek el csalásért. Több millió forintot szedett össze, éveket kapott.

Mátételki András

A bakonynánai vádlott még 2009 tavaszán félmillió forint előleget kért egy férfitől azért, hogy építőipari munkát szerezzen neki. Tőle újabb 300 ezret csalt ki azzal a mesével, hogy a barátnője Ausztriában balesetet szenvedett, haza kell hozatni. Majd még kért a nő "kezelésére" 150 ezret.

Egy bútorgyártással foglalkozó férfinek azt adta be, hogy németországi kiállításra az ő munkáit is kivinné. Várpalotán az egyik parkolóban 392 ezer forint értékben vett át konyhai és kerti búrokat, amelyek soha nem hagyták el az országot. Hetekkel később azért kapott a sértettől 1,3 milliót, hogy szerezzen neki egy Mercédeszt és egy speciálisan felszerelt traktort. Az üzletből nem semmi, a pénz eltűnt. Később ezzel a férfivel vetetett meg 150 ezer forintért pálinkát, húst és bort.

A vádlott moldáviai székhelyű kft. képviselőjének adta ki magát Badacsonyban az egyik szövetkezetnél ahonnan „bázeli borbemutatóra” vitt el 420 ezer forint értékben italokat.

Ugyanezzel a mesével kereste fel bűntársával, a budapesti J. Zsolttal az egyik kereskedőt Felsőőrsön, akitől közel 800 ezer forintot érő bort vettek át, valamint közvetítéssel 66 üveg pálinkát 310 ezer forint értékben. Mivel a kereskedő időben kapcsolt, értesítette a következő üzletkötéskor a nyomozókat, akik azonnal őrizetbe vették a férfit és 40 éves társát, aki egy kft. vezetőjeként igyekezett legális színezett adni a sajátos üzletelésnek.  Az első rendű vádlott bakonynánai házából sok palack bor és pálinka került elő, így az üzletember kára jórészt megtérült.

S. Jánosról később kiderült, hogy több személynek bulgária munkaszerződést kínált: asztalos szakmában dolgozhattak volna. Utazási és ellátási költségekre vett fel személyenként 78 ezer forintot, persze a beígért munkából nem lett semmi. Őrizetbe vételekor a kocsijából előkerült négy, összesen félmilliót érő festmény, valamint uszodatechnikai berendezés, amit szintén kicsalt áldozataitól.

A Veszprémi Törvényszéken jogerősen S. Jánost 18 rendbeli csalás miatt - mint különös visszaesőt - három év két hónap börtönbüntetésre ítélték. J. Zsoltot a csalásokért - halmazati büntetésül - egy év négy hónapot kapott.

Címkék#csalás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!