Hírek

2014.12.13. 16:12

Elhunyt Ertl Pálné Kuti Mária

Tragikus hirtelenséggel, 78 éves korában elhunyt pénteken Ertl Pálné Kuti Mária néptáncoktató, hagyományőrző, a litéri Zöldág Néptáncegyüttes alapítója. Öt évtizede állt a népművészet szolgálatában.

Kovács Erika

- Hatalmas űrt hagyott maga után, ajándék volt, pótolhatatlan veszteség érte nemcsak a település, hanem megyénk és az egész ország kulturális életét – mondta megrendülten Szedlák Attila litéri polgármester. Tőle tudtuk meg, hogy Mária néni Pécselyen tartott előadást adventi hagyományokról, miközben rosszul lett. A mentők kórházba vitték, de életét sajnos már nem lehetett megmenteni, a polgármester jelenlegi információja szerint infarktusban meghalt. A fáradhatatlan Ertl Pálné, aki ma is aktívan ténykedett Litér díszpolgára volt, a Helyi Értéktár Bizottság elnöke.

Archív fotó: Penovác Károly

Szedlák Attila tőle vette át a polgármesteri stafétát 2002-ben. Ertlné az időközi választásokon, nehéz helyzetben 2001-ben vállalta el a település vezetését, majd egy év múlva és ő kérte fel a mostani polgármestert, hogy induljon az elöljárói posztért. Szedlák Attila mély fájdalommal beszélt arról, hogy a karácsonyi ünnepségen, ahol minden évben fellépnek a táncosok idén üresen marad az alapító széke. - Nemrég még együtt utaztunk egy herendi hungarikum találkozóra – említi utolsó közös programjukat a polgármester. Utalt arra is, hogy Mária néni szívügyének tekintette azt is, hogy a határon túli magyarság kultúráját mind jobban megismerjék a litériek, és az itteniek is az övékét.

Munkáját Magyar Arany Érdemkereszttel ismerte el Balogh Zoltán miniszter.

Ertl Pálnét Litér saját halottjának tekinti.

A sors fintora, hogy éppen a napokban említettük Ertl Pálné gondolataiból múltidéző sorozatunkban a következőt:

„Ahol az út letér..., ott van Litér. A magyarázatot a legenda szerint Mátyás király kapta egy, a mai Litér területén megkérdezett parasztfiútól, a nagy tavat, a Balatont keresve. A tóközeli község legutóbbi évtizedének hírességeit, a ma is kimagaslóan teljesítő ifjúsági néptánccsoportot Toldi Éva mutatta be 1989-ben. A helyiek szerint e legendából ered e kisközség különös neve, némi hangtörténeti módosulással.

Azt viszont még Mátyásunk nem tudhatta, hogy itt majd a 20. század ötvenes éveitől egy országos hírű, magát rendkívül szerényen, de őszintén kitáró, népi hagyományait szorgalmasan ápoló gyermektánccsoport fogan, és folyamatossága, folytonossága nem lankad, örök lelki örökségként száll majd apáról fiúra, anyáról leányra minden szereplése. Minden szereplésünkön, sőt próbáinkon is ellepik a nézőteret a kicsik, az óvodás és annál fiatalabb korú gyerekek – mondja Ertl Pálné.” Az együttes egyik vezetője hozzátette: „ebben a tevékenységben az a nagyszerű, hogy ez nem teher, ezt olyan örömmel csináltuk mindig, hogy nem is éreztük munkának. Én sem. A tanítás melletti életemet a család és a tánccsoport gondozása töltötte ki és tölti ki ma is”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!