Hírek

2015.02.07. 12:21

Elfolyt 15 Velencei-tó

Az elmúlt öt hónapban megközelítőleg 608 millió köbméter vizet eresztett le a Balatonból, ez idő alatt mégis csak nyolc centivel csökkent a tó vízszintje.

Tremmer Tamás

Mivel a vízeresztést tavaly szeptember 3.-án 121 centiméteres balatoni átlag vízállásnál kezdték, ezt tekinti őszi vízállásnak, nyilatkozta a Naplónak Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója A rendkívül csapadékos őszi és téli időjárás miatt a vízeresztés azóta is folyamatos, kezdetben másodpercenként 50 köbméterrel, amit január közepén vettek vissza 30-ra.

Az elmúlt öt hónapban megközelítőleg 608 millió köbméter vizet eresztettek le a Balatonból, ami 15 Velencei-tó vízmennyiségének felel meg. A tóból 1013 milliméternyi víz távozott, azonban a több mint öt hónapja tartó intenzív vízeresztéssel a szeptemberi állapothoz képest máig csak nyolc centiméter vízszintkülönbséget tudtak elérni. A Balaton átlag vízállása jelenleg 113 centi.

Fotó: Penovác Károly

Az igazgató megjegyezte, hogy a napokban két újabb árhullám vonult le a Zalán, aminek zöme jelenleg még a Kis-Balatonban tározódik. A Kis-Balaton védelmi rendszeren II. fokú belvízvédelmi készültség van jelenleg is érvényben.

Csonki István jelezte, igen szélsőséges időjárású őszön és télen vagyunk túl, ezért az elmúlt időszakban megszokott havi vízállás előrejelzés helyett tavaly ősz óta már heti előrejelzések készülnek, négy időjárási helyzetkép feltételezésével (átlagosnál szárazabb, átlagos csapadék, átlagot meghaladó csapadék, illetve az Országos Meteorológiai Szolgálat havi előrejelzése szerint) a Balaton várható vízállására. Emiatt a vízzárásra egy konkrét időpontot és vízszintet jelenleg nehéz pontosan megadni, hiszen a tavaszi időszak még többlet készletettel, míg a nyári időszak általában már készletcsökkenéssel jár. Amit biztosan mondhat: a lehető legnagyobb előrelátással szabályozott vízeresztéssel szeretnék biztosítani, hogy a nyári szezonban a Balaton vízállása az üdülési érdekeket minél jobban kielégítse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!