Hírek

2017.08.17. 19:25

Életmentésért kaptak kitüntetést a fiatalok

BUDAPEST Amikor a Balaton beszakadt jegén azonnal a bajbajutott segítségére siettek, egyikük sem mérlegelte, hogy közben a saját élete is veszélyben van.

Osváth Sarolta

Csütörtökön a Belügyminisztérium augusztus 20-ai ünnepségén Életmentő Emlékéremmel tüntették ki többek között azt a négy fiatalembert, aki hősies tettével megmentette egy nő és egy kisfiú életét az elmúlt télen.

A Belügyminisztériumban megtartott ünnepségen Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kitüntetéseket adott át: az adományozók megbízásából 40 köztársasági elnöki kitüntetést, három címzetes főjegyzői és egy nemzetbiztonsági főtanácsosi címet, kilenc Életmentő Emlékérmet és 11 Bátorságért Érdemjelet, valamint két soron kívüli ezredesi előléptetésről szóló állományparancsot nyújtott át személyesen az ünnepelteknek.

Megyénkből is többen részesültek magas elismerésben: a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Polgári Tagozatát adományozta Huszár Zoltánnak, Örvényes község polgármesterének, a település fejlesztését, valamint az ott élők életminőségének javítását szolgáló tevékenysége, szakmai pályafutása, valamint az elektronikus közigazgatás központi informatikai alkalmazásainak fejlesztése terén végzett példaértékű munkája elismeréseként.

Németh Balázs, Slemmer Ábel Sebestyén és Látos Jenő idén januárban a csopaki strandon egy, a jeges vízbe esett asszonyon segített. A szintén kitüntetett Kövesi Balázs később veszi át elismerését.

Ugyancsak ebben a kitüntetésben részesült Schumacher József, Balatoncsicsó, valamint Tósoki Imre, Tihany polgármestere településfejlesztő és közösségteremtő munkája, valamint nemzeti hagyományaink megőrzését segítő tevékenysége elismeréseként. A Magyar Ezüst Érdemkereszt Katonai tagozata kitüntetést vehette át a közel három évtizedes rendőri szolgálata során a helyi lakosság köz- és vagyonbiztonságának megóvása érdekében végzett elhivatott munkája elismeréseként Stumpf Attila rendőr- főtörzszászlós, a Balatonfüredi Rendőrkapitányság rendészeti osztálya szolgálatirányító parancsnoka.

Az ünnepségen vette át tartósan kiemelkedő szakmai teljesítménye elismeréseként a miniszterelnök által adományozott címzetes főjegyzői címet Tárnoki Richárd, a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője.

Székely Balázs egy tizenhárom éves fiút egyedül mentett ki a beszakadt jég alól Fotó: Lanszi

A Magyarország Kormánya által adományozott kilenc Életmentő Emlékérméből ötöt megyénkbeli életmentő kapott meg. Kövesi Balázs és Slemmer Ábel Sebestyén paloznaki, Látos Jenő, Németh Balázs csopaki lakos idén januárban a csopaki strandon egy, a jeges vízbe esett asszonyt mentettek meg. Székely Balázs balatonalmádi épületgépész pedig egy tizenhárom éves fiút egyedül mentett ki a Balatonfűzfői öbölben a beszakadt jég alól.

PÁNIK NÉLKÜL

Az életmentők hősies bátorságánál már csak a szerénységük nagyobb: mint lapunknak elmondták, egyikük sem érzi azt, hogy valami különös dolgot tettek volna, számunkra természetes, hogy a bajbajutottaknak segíteni kell.

Az elismerés persze jólesik, de őket inkább feszélyezi az ünneplés, hiszen a vészhelyzet alig pár percig tartott, amit magabiztosan, pánik nélkül oldottak meg, hiszen a Balatonnál nőttek fel és jól ismerik a téli veszélyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!