Hírek

2014.06.11. 16:25

Életkápolna a babákért Litéren

Litér - Az életkápolnában, vagy oltalomkápolnában egy szekrényben lévő mózeskosárba helyezheti az anya gyermekét, ha képtelen gondoskodni róla.

Kovács Erika

 

Balogh-Palásthy Anna és férje, Balogh Ákos az általuk kezdeményezett életkápolna előtt. Oltalmat ad gyermeknek és anyjának (Fotó: Penovác Károly)

A Bem utcában, a katolikus templom előtt egy ácsolt szerkezetű kis kápolnát építettek. Létrehozását egy litéri házaspár, Balogh Ákos és felesége, Balogh-Palásthy Anna javasolta.

A házaspár elmondta: az élet védelme érdekében az országban másodikként csatlakozott a Litéri Római Katolikus Egyházközség a Szent Péter esernyője programhoz, amely dr. Eőry Ajándok, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvosa népegészségügyi programjának része. Ez ugyanis megoldást ad azoknak az anyáknak, akik nem tudják gyermeküket nevelni, és mint egy inkubátorban, elhelyezhetik újszülöttjüket. Az életkápolnában egy üvegszekrény és abban egy mózeskosár található, amelybe névtelenül elhelyezheti nem kívánt babáját a nehéz helyzetben lévő édesanya.

Az oltalomkápolna inkubátornak minősül, azt az anyát aki ide helyezi újszülöttjét, a rendőrség sem fogja felelősségre vonni. Így aztán az oltalomkápolna használatával nem csak a gyermek kerül biztonságba, hanem az anya is Ez olyan hely, ahol akár éjszaka, anélkül, hogy bárki észrevenné, elhelyezheti gyermekét az anya mondja Balogh Ákos és felesége, Anna. A berendezéseknek köszönhetően az újszülött 15 percen belül mentőautóba kerül, aztán a kórházba, majd örökbefogadó szülőkhöz, ha a törvényben meghatározott ideig nem jelentkezik érte mégis az édesanyja. Az előzményekről az ötletgazdák elmondták: többször megtörténik, hogy újszülöttjét eldobva hagyja gyermekét meghalni egy-egy édesanyja. Mióta nekünk is vannak gyermekeink, nagyon mélyen érint bennünket az árva és elhagyott gyerekek sorsa érveltek a kápolna létrehozása mellett, amit június 14-én, szombaton délelőtt tíz órakor Márfi Gyula veszprémi érsek szentel fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!