Hírek

2012.04.12. 07:26

Együttműködés a színház és az egyetem között

Veszprém - A veszprémi Petőfi Színház és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást kötött, melynek keretében közös szakmai, tudományos és kulturális programokat szerveznek.

Balla Emőke

Oberfrank Pál, a színház igazgatója hangsúlyozta, az egyetemmel régóta aktív kapcsolatuk van, korábban a Teleszterion Színházi Műhellyel és az angol nyelvű drámafesztivál kapcsán működtek együtt. A megállapodással arra törekednek, hogy még élőbb legyen a kapcsolat.

Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora elmondta, a megállapodás nemcsak a színháztudomány szakos hallgatók, de minden egyetemista számára hasznos. Az egyetem szenátusa egyhangúlag megszavazta az együttműködés lehetőségét, ezzel is elismerve azt, hogy a színház érték, értéket teremt.

Dr. Horváth Géza, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánja kiemelte, az egyetem nemcsak tudást, szakmát ad, de szemléletet formál, ahogyan a színház is, ebben hasonlóak. A humán értelmiség nevelése fontos a kar és az egyetem számára. Bejelentette, hogy a színháztudományi tanszék alapítójáról, Bécsy Tamásról díjat neveznek el.

A megállapodás rögzíti a közös szakmai, tudományos, kulturális programok szervezését, a rendezvények kölcsönös népszerűsítését, pályázati együttműködéseket. A teátrum befogadja az egyetemhez is kapcsolódó társulatok kiemelkedő produkcióit, a tantervi színház-pedagógiai foglalkozásokat. A drámapedagógiai tanárok és színháztudomány szakos hallgatók szakmai gyakorlatuk egy részét a színházban játszott darabokhoz kapcsolódóan szervezhetik. A színháztudomány szakos hallgatók gyakorlati képzését régóta segíti a színház, a hallgatók térítésmentesen látogathatják az előadásokat és a főpróbákat. Az egyetem képzéseket, illetve nyelvtanulási lehetőséget biztosít a színház társulatának.

Az együttműködés a gyakorlatban már régóta jól működik, a társulat jubileuma alkalmából indított Vastaps című műsort az Egyetem Televízió rögzíti. A Magyar költészet hete programsorozat keretében szerdán a Versbusz utasai Tiszta szívvel címmel adtak műsort az egyetemen. Április 17-én, kedden este a felsőoktatási intézményben rendezik a Kávészünet együttes és Lutter Imre verses estjét, majd József Attila-virrasztás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!