Hírek

2014.07.27. 10:35

Átadták a pályázati támogatásból megújult kegyeleti épületet és a közösségi rendezvény- helyszínt

Németbánya - A falunapon avatta fel új fejlesztéseit az alig több mint száz lelkes falu. Az önkormányzat tulajdonában lévő Csend Völgye Nonprofit Kft. 9,5 millió forintos támogatást nyert el az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból.

Kiss Albertné

Az önkormányzat tulajdonában lévő Csend Völgye Nonprofit Kft. 9,5 millió forintos támogatást nyert el az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból.

A legifjabb németbányai citerások a falunapon mutatkoztak be nagy sikerrel. Balról a Narancsik testvérek, jobbról Blaskovics Anna és Berhidai Barangó, középen Pozsgai László. Fotó: Kiss Albertné

– A kegyeleti tér megújítására nagy szükség volt. Új kerítést, térburkolatot, villanyt, vizet, mozgáskorlátozottak részére kialakított mosdót kapott a kupolás tetőszerkezettel megújított ravatalozó. Ezután méltó körülmények között vehetnek végső búcsút falunk lakói szeretteiktől – részletezte a fejlesztéseket Blaskovits Zoltán polgármester. – Ugyanezen projekt keretében újult meg a falu fő tere is. Szabadtéri programjainkat eddig is itt tartottuk, de az új rendezvényhelyszín, a színpad és a főzőhely nemcsak a közösség erősítésében hozhat eredményeket, hanem turisztikai vonzerőt is jelenthet. A kivitelezők kiváló munkája mellett sokan segítettek, hogy a falu lakossága birtokba vehesse az élet és elmúlás fontos színtereit. Meg kell említeni még Csermely Virág művészeti szakközépiskolás nevét, aki megfestette Németbánya címerét a szabadtéri színpad záró falára – fűzte hozzá.

Az egyre fogyó német őslakosság házait megvásároló városlakók – tiszteletben tartva a régiek hagyományait, új szokásokat honosítanak meg. A német népzenészek helyébe egy új citerazenekar lépett. Pályázati pénzből hangszereket is vásároltak. A tíz citerát boldogan vették át gyermekek és felnőttek, akik Kastély Attila súri citeratanár vezetésével az új szabadtéri színpadon mutatták be tudományukat nagy sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!