Hírek

2014.07.21. 18:45

Egy holland katonai jármű összetörte az autóját, azóta sem térítették meg a kárt

Édesanyámhoz készültem a várpalotai kórházba, amikor egy holland katonai jármű nekem vágódott, miután nem adott elsőbbséget. Megsérültem, autóm totálkáros lett, édesanyám közben meghalt. Azóta sem térítette meg a káromat senki, autóm sincs – panaszolja a veszprémi Horváth Tiborné.

Kovács Erika

Soha nem bocsátom meg a sorsnak, hogy nem foghattam édesanyám kezét az utolsó pillanatban. Úgy érzem, ő halt meg helyettem. Ráadásul, aki ezt okozta, máig nem kért bocsánatot a történtekért – kezdi szomorú történetét az asszony.

Idén április 10-én a Budapest útra fordultam, amikor a benzinkutat elhagyva egyszer csak a túloldalra csapódtam, nekivágódtam egy pótkocsis szerelvénynek, ami visszadobott abba a sávba, amelyben haladtam. Mindeközben többször megpördültem az autómmal. Az volt a nagy szerencsém, hogy a két belső sávban senki nem közlekedett – avat be a megrázó történet részleteibe Zsuzsa.

– Kádárta irányából jött a holland katonai jármű és úgy tűnt, mintha Várpalota felé akart volna tovább menni, amikor oldalról belém vágódott. Neki stoptáblája volt, meg kellett volna állnia, de ez nem történt meg. Ez a katonai jármű tőlem jóval távolabb, csak a külső körgyűrű hídja alatt állt meg – meséli az asszony. – A holland jármű után érkező másik nyerges vontató sofőrje látva a történteket megállt, odajött hozzám, kisegített az autóból, felhívta a mentőket, rendőrséget, értesítette a balesetről a családomat.

Archív fotó az áprilisi végzetes baleset helyszínéről. A károsultnak azóta sem fizettek (Fotó: Penovác Károly)

Az asszony beszél arról, hogy valaki pár perc múlva odament hozzá katonai terepruhában, amit mondott, ő nem értette meg, mert nem magyarul szólt hozzá. Nemsokára megérkezett a mentő, bordazúzódással került kórházba, hazaengedték, de vissza kellett mennie, mert nagy fájdalmai voltak. Azóta szélmalomharc az élete.

Kormos Gábor, az asszony ügyvédje elmondta: a kárigényt a kormányrendelet alapján a Magyar Biztosítók Szövetségéhez (MABISZ) bejelentették, a rendelet melléklete szerint. Erre a MABISZ azt a tájékoztatást adta, hogy a károkozó gépjármű Hollandiában nem volt forgalomba helyezve, és kötelező biztosítása sincs. A kormányrendelet viszont úgy szól, hogy a külföldi állam hadseregének üzemeltetésében lévő járművel okozott kárért a MABISZ-nak kell helytállnia. Jelenleg a biztosító válaszára várunk – szögezte le az ügyvéd. Elmondta még: a honvédelmi tárca képviselője felkereste Horváth Tibornét, tájékoztatták az eljárásról, erről magyar nyelvű jegyzőkönyv is készült, amiből Zsuzsának adtak egy példányt, ahogy a kormányrendeletből és a kárigény bejelentésére vonatkozó mellékletből is. A rendőrség az ügyvéd tudomása szerint hozott szabálysértési határozatot, amely még nem jogerős, mert arról csak a feltételezett elkövetőt tájékoztatják.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) tájékoztatása szerint a nemzetközi kárügyek intézésének eljárási szabályait a Magyar Honvédség feladatainak ellátásával összefüggő kormányrendelet tartalmazza. Ennek értelmében a hazánk területén tartózkodó külföldi fegyveres erők által magyarországi harmadik félnek Magyarország területén, a külföldi fegyveres erők által üzemeltetett gépjárművel okozott károk miatti kárigényét a MABISZ -nál terjesztheti elő a károsult, melyet a MABISZ a kár vizsgálatának lezárását követően küld meg a Honvédelmi Minisztérium részére. Április 23-án a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ jogász tisztje személyesen felkereste a károsultat és jegyzőkönyv kíséretében tájékoztatta az eljárási szabályokról – válaszolta kérdésünkre a HM.

Másolatban a károsult részére átadta a „kárigény bejelentő adatlap” nyomtatványt, a rendelet vonatkozó rendelkezéseit, illetve a MABISZ elérhetőségeit is. A tájékoztatásról felvett jegyzőkönyvön – melyből a károsult is kapott egy példányt – feltüntették az intézkedő jogász tiszt telefonos elérhetőségét is a később esetlegesen felmerülő kérdések tisztázására. A károsult az alakulatot telefonon nem kereste. A Honvédelmi Minisztérium részére a mai napig kárigényt nem jeleztek. Amennyiben a rendeletben foglalt rendelkezéseknek megfelelően a kárigény bejelentése a HM Jogi Főosztályára megérkezik, a kárrendezés érdekében a rendelet eljárási szabályait követve haladéktalanul intézkedni fogunk – áll a tárcának a Napló megkeresésére adott tájékoztatásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!