Hírek

2014.06.30. 16:55

Jogos védelem, három csapás - Dr. Vaskuti András előadása

Lelőhetjük a késsel fenyegetőző rablót a sötét utcán vagy a betörőt a nappalinkban – mondta dr. Vaskuti András, a Kúria bírája, egyetemi tanár hétfőn a törvényszék dísztárgyalójában, bírák, ügyészek és ügyvédek előtt egy fórumon, amelyet a Veszprém Megyei Ügyvédi Kamara szervezett meg.

Kovács Erika

Dr. Varga Attilának, a megyei kamara elnökének köszöntője után az előadó a jogos védelemről, a gyermekközpontú igazságszolgáltatásról, valamint a „három csapás” néven ismert törvényről beszélt.

Dr. Vaskuti András példákkal mutatta be, miért volt szükség arra, hogy szigorítsák a jogalkotók a törvényt, amihez a Kúria jogegységi döntése szolgáltatta az alapot. Példaként egy megtörtént esetet idézett fel: egy asszonyt saját házában támadtak meg, a támadó kezében kés volt, amelyet az asszony piszkavassal kivert a kezéből. A támadó ahelyett, hogy elmenekült volna, másik kést vett elő, és folytatta a támadást. A megriadt asszony ismét ütni kezdte a támadót a piszkavassal, és ijedtében agyonverte.

A három csapás törvényt a veszprémi Cozma-gyilkosság indokolta – mondta dr. Vaskuti András (Fotó: Penovác Károly)

Egy másik esetről kiemelte: az idős férfi évek óta sokféle módszerrel próbálkozott, hogy terményeit megvédje. Vett kutyákat, amelyeket megmérgeztek, magasan elkerítette a kertjét, de azon bemásztak, segítséget kért a hatóságoktól, állítólag nem kapott, végül áramot vezetett a kerítésbe, amit táblán jelzett is, a táblát viszont ugyancsak ellopták. Végül az egyik betolakodó, amikor át akart jutni a kerítésen, meghalt az áramütés miatt. Az idős férfit a bíróság megrovásban részesítette, és figyelembe vette az óvintézkedéseit. A jogos védelmi helyzet ilyen típusú elismerése egész Európában különlegességnek számít, valóságos hungarikum – fogalmazott az előadó. A bíróság kiemelten figyelembe vette a fokozatosságot, ahogy az idős férfi különféle módszerekkel próbálta megvédeni saját portáját.

A jogos védelem gyakorlatát jól ismerik az USA-ban is. Dél-Afrikában is éppen ezt használták ki a híres futó, Pistorius védői, akit azzal vádoltak, hogy lelőtte élettársát. Ügyvédei szerint a futó azt hitte, betörő van a házában, ezért lőtt, és csak utána látta, hogy barátnője az áldozat.

– Veszprémben hozták létre az első gyermekbarát meghallgatószobát, ami mérföldkő volt a hazai gyermekközpontú igazságszolgáltatásban – tért át újabb témára a bíró. Az új Büntető törvénykönyv szerint a fiatalkorúakat súlyos bűncselekményeknél már 12 évesen lehet büntetni. Az előadó sajnálta, hogy megszűnt a fiatalkorúak bírósága. Kiemelte: a fiatalkorúak magánéletének megőrzésére, családjára különösen ügyelni kell, célszerű lenne, ha ezek a tárgyalások nem lennének nyilvánosak.

A „három csapásról” elmondta: a visszaeső bűnözőknél a harmadik bűncselekmény után már életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását rendeli el a törvény, mérlegelési lehetőséget sem adva a bíráknak. Ezen jogegységi döntés meghozatalát a Cozma-gyilkosság indította el – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!