Hírek

2017.03.21. 20:15

Dokumentumfilm készült a Down-szindrómás lányról

Veszprém - Filmvetítéssel emlékeztek meg a Down-szindróma világnapjáról a Veszprémi Petőfi Színházban kedden.

Marton Attila

A Veszprém Televízió által készített, Dórika - Boldogságunk története című dokumentumfilm a Down-szindrómás Gyöngyösy Dóra életútját mutatja be a születéstől a felnőtté válásig. A fiatal lány a Bárczi Gusztáv, majd a Kozmutza Flóra iskola tanulója volt, jelenleg a Veszprémi Petőfi Színházban dolgozik ruhatárosként. Korábban fogyatékkal élőknek szervezett nemzetközi sportversenyeken ért el dobogós helyezést, szabadidejében gitározni tanul.

Dóra szüleivel, Gyöngyösy Csabával és Csabánéval a bemutatón
Fotó: Pesthy Márton

Somody Zsuzsanna, a tévé munkatársa, a film rendező-szerkesztője hangsúlyozta, Dóri példája bizonyítja, a család támogatása és megfelelő szakmai segítség mellett lehetőség nyílik a Down-szindrómások sikeres társadalmi integrációjára, s így a születési rendellenességben érintetteknek arra, hogy teljes életet éljenek.

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese köszönetet mondott a televízió munkatársainak a film elkészítéséért, míg Szegedi László, a Veszprém Televízió igazgató-főszerkesztője arról beszélt, a film pozitív példát mutat fel, amely így hozzájárul a Down-szindrómások elfogadásához.

Sindlerné Kloó Györgyi, a Kozmutza iskola igazgatója hangsúlyozta, a társadalom tagjai akkor tudják elfogadni a Down-szindrómában élőket, ha egyéni példákon keresztül megismerik a születési rendellenességgel élőket. Hozzátette, a szindróma minden hatszázadik terhességnél fordul elő, és a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Erre utal a Down-szindróma világnapjának időpontja is (harmadik hó 21-e).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!