Hírek

2013.06.17. 15:30

Legszebb kert Veszprém megyében (2.) - Balogh Zsóka kertje

Csopak - A kert tulajdonosa Balogh Zsóka ebben a házban született, sőt édesapja és nagyapja is ezek között a falak között látta meg a napvilágot. Ő alakította ki a szép kertet.

Varga Ibolya

Balogh Zsóka és  Kardos István (Fotók: Gáspár Gábor)

Balogh Zsóka és férje, Kardos István is biológus, így az életet tisztelik, jelenségeit figyelik és értik. Közös a gyűjtőszenvedélyük is,  a szőtt, csomózás nélkül készült szőnyegek, a kilimek. Amikor Zsóka megörökölte a házat, felmérte, hogy miként is tudná hasznosítani. Az utcára néző tisztaszoba nagyon zajos, ott pihenni, gondolkodni nem lehet, hát a kilimeket helyezték el benne. Az udvar is kicsike, de sokféle növény él benne. Ezek nem az ősökről hagyományozódtak, hiszen régen legfeljebb  a ház előtt volt egy kevés virág, de az udvar többi részén  lovak, tehenek jártak, baromfik kapirgáltak.  Ma márt itt nem élnek haszonállatok, csak egy cica várja el a gondoskodást.

Balogh Zsóka felhívta a figyelmemet arra, hogy Csopakon emberemlékezet óta a szőlő  a legfontosabb növény, minden jó minőségű földbe tőkéket ültettek. Azonban a háziasszonyok régen  is szerették tudni, hogy mit adnak enni a családtagjaiknak és maguk nevelték fel a baromfiudvarban az állatokat, és  a patak partján közösen használt kerteket alakítottak ki.  A háztól pontosan százötven méterre található a hajdani közbirtokossági kert, ahol most is legalább negyven családnak megtermelik  a szükséges leves- zöldséget, paprikát, paradicsomot, káposzta- és tökféléket, epret, uborkát, salátát. Itt senki nem használ  nagy területet, de vigyáznak a másik  ágyásaira is, tanácsokat adnak egymásnak és még a kertészkedésben is segítenek, legalább ötletekkel, sokszor magvakkal.


A  ház melletti  kertnek remek a hangulata, öt olyan zug van, ahova egyedül vagy társaságban le lehet ülni, elmélkedni, pihenni vagy beszélgetni, szórakozni. A növényeket tudatosan válogatták össze, ha megtetszett valamelyik és beleillett abba a képbe, amit a kertről kilakítottak, akkor hamarosan helyet is találtak neki. Vannak évelők, és egynyáriak egyaránt. A rózsák most folyamatosan virágoznak, de a vázákba is kerülnek szép csokrok, melyeket zömmel egynyáraikból állítottak össze. A lépcsőkön  cserépben élnek a növények, ezeket ősszel edényestül teszik be a házba és tavasszal újra kikerülnek a kertbe. A házaspár a telet zömmel Budapesten, a nyarat szinte teljes egészében Csopakon tölti. Bár a két  kert gondozása folyamatos munkát igényel, azért megtalálják azt az időt, amikor élvezhetik a szépségüket. A virágokon kívül a kőasztal, a kőszobor, a cserépedények is sajátos hangulatot árasztanak. Még a füles fonottkosár is bájos, amibe az elnyílt virágokat gyűjtik össze.

 

Harmadszor hirdettük meg olvasóink körében a legszebb kertek versenyét. A felhívásunkra a határidőig negyvennyolcan jelentkeztek, azon túl is kaptunk képeket, de ezeket sajnos már nem tudjuk bekapcsolni a versenybe. A beérkezett képek alapján Csizmazia Szilveszter balatonfüredi kertészmérnök segítségével választottuk ki a tíz legszebb kertet. Ezeket augusztus végéig mutatjuk be olvasóinknak keddenként a Szép otthon oldalunkon. Augusztus végén lehet szavazni a legszebb kertre az újságban található szavazólapon és online.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!