Hírek

2017.01.10. 19:34

Devecseri csecsemőhalál: nyolc év börtön az apának, felfüggesztett büntetés az anyának!

Győr, Veszprém - H. A. elsőrendű vádlottat halált okozó testi sértés bűntette, és három rendbeli, kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt a Győri Ítélőtábla nyolc év börtönbüntetésre, és nyolc év közügyektől eltiltásra ítélte január 10-én.

Kovács Erika

K. V. másodrendű vádlottat három rendbeli, kiskorú veszélyeztetésének bűntette és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt két év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztette, és elrendelte pártfogó felügyeletét. A vádlottak legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsáthatók feltételes szabadságra. A devecseri ügyről korábban riportban is beszámoltunk.

A Győri Ítélőtábla mostani ítéletével helybenhagyta a Veszprémi Törvényszék korábbi ítéletét, a bűncselekmények minősítése, és a kiszabott büntetések terén is. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást megalapozottnak értékelte, és helyesen minősítette az általuk elkövetett bűncselekményeket is.

A férfi sógora, Baranyai János arról beszélt, hogy rokona jó apa és nevelőapa volt, ha ideje engedte, foglalkozott a fiúkkal, gyakran vitte őket focizni

A tényállás alapján H. A. és K. V. élettársi kapcsolatából 2007-ben született B. R. L. Majd a nő újabb élettársi kapcsolatot létesített, melyből 2011-ben született B.V.Sz., majd 2014-ben K. B. K. A pár 2014-ben ismét élettárs lett, a gyermekeket közösen gondozták. A férfi munkahelyén felmondott, pénzhiánnyal küszködtek, párjával, és a gyermekekkel agresszív volt. K. B. K.-t a nő többször  nem vitte el el tanácsadásra. A férfi a pár hónapos gyermekkel durván bánt, ha az etetés nem sikerült, a nőnek nem engedte meg, hogy etesse. A gyermekorvos kórházba utalta a gyermeket, de az férfi nem engedte elvinni, mert tartott attól, sérüléseit észreveszik. H. A. a gyermeket sokszor durván fogta meg, amivel kék foltokat okozott, a nő a durvaságot nem akadályozta meg. A két nagyobb gyermek 2014. augusztusában ápolatlan, koszos állapotban került nevelőszülőkhöz.

H. A. 2014. júliusában a hat hónapos K.B.K.  karját többször olyan durván fogta meg, hogy eltörött, a mellkasát úgy fogta, hogy több bordája eltörött, arcán véraláfutást okozott. A nő a sérülésekről azt mondta, a másik két gyermek, illetve a kicsi magának okozta. A férfi a hat hónapos gyermeket 2014. júliusában a babakocsiba úgy tette, hogy közben megrázta, melytől a gyermek feje erősen oldalra billent, a nő ezt észlelte, de nem szólt. A rázástól a gyermek agyában vérzéses sérülés keletkezett. 2014. augusztusában H. A. a gyermekeket kamillával gőzölte, a hat hónapos homloka, lába megégett.

A gyermeket a férfi orvoshoz nem vitte. H. A. 2014. augusztusában egyedül maradt a gyermekekkel, mikor a hat hónapos kicsit annyira megrázta, hogy az agyában bevérzés keletkezett, amitől eszméletét vesztette, a klinikai halál állapotába került. A férfi a mentőket hívta, akik életveszélyes, elhanyagolt állapotban szállították a gyermeket kórházba, aki keringés- és légzésleállás miatt 2014. október 8-án meghalt, melynek oka a folyamatos bántalmazás.

Az ügyben a Veszprémi Törvényszék elsőfokú ítélete ellen az ügyész a vádlottak terhére, a kiszabott büntetés súlyosítása, H. A. esetében a minősítés részbeni megváltoztatása, tizennegyedik életévét be nem töltött sértett sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megállapítása, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek.

Az eset után Devecserben H. A. - t megkerestünk, aki tagadta, hogy bántalmazta a csecsemőt. Azt mondta, azon az augusztusi napon ő bement a fürdőszobába, mire kiért, a csecsemő szeme fennakadt, nyelve kilógott a szájából. Ettől nagyon megrémült, kikapta a gyermeket a kocsiból. Elmondása szerint megrázta a kicsit, mert megijedt a látványtól, de nem nagyon, és annyira biztosan nem, amit a vád állít, hogy attól a kisfiú súlyos sérülést szenvedett volna. Az újraélesztést is megpróbálta, aztán hívta a mentőket. Elmondta még,  korábbi kapcsolatából van egy nyolcéves fia, aki betegen született, és vele nem tartja a kapcsolatot volt párja miatt. Beszélt arról is, mostani családját kéthetente látogatta védőnő, és gyámügyes. A védőnő többször mondta párjának, hogy vigye orvoshoz a gyermeket, mert nem fejlődik jól, de a nő nem vitte, hiába kérte tőle ezt a férfi is.

H. A. akkor az erdészetnél dolgozott reggeltől estig, pluszmunkát is vállalt, így a gyermekek gondozása, ellátása párjára maradt. Kérdésünkre cáfolta, hogy bármelyik gyermekkel szemben agresszív lett volna. Utalt rá, a nagyobbik, a nyolcéves fiú bántalmazta többször is a néhány hónapos csecsemőt, ököllel megütötte, és volt, hogy az udvarban a kicsi kiesett a babakocsiból. Felidézte, egész életére rányomja bélyegét, hogy édesanyja őt nevelőotthonba adta, aztán évekig nevelőszülőknél élt, akik ütötték-verték. Szenvedélybetegségekkel küszködött, melyeket évekkel ezelőtt legyőzött, azóta pánikbetegségre gyógyszert szed.

Mint mondta, a történtek nagyon megviselték, a kisfiút borzasztóan sajnálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!