Hírek

2014.10.23. 10:22

Csurig van a Balaton medencéje

Megyei körkép – Csordultig van vízzel a Balaton medencéje. Hiába nyitott a Sió-zsilip, a vízgyűjtőre rekord mennyiségű csapadék érkezett, így nem csökken látványosan a vízszint.

Tremmer Tamás

A Balatonon hét vízállásészlelő helyük van, a tó átlag vízállását ezen állomások értékeinek figyelembevételével egy matematikai képlettel határozzák meg. A Balaton átlag vízállása a hét elején 125 centiméter volt, mondta a Naplónak dr. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Hatóság igazgatója. Hozzátette, nem rendkívüli ez a vízállásérték, a legutóbbi nyolc évben kétszer is volt hasonlóan értéket mértek (2010. december-január, 2013. április).

Október 23-án készült fotó (Stiger Ádám)

2014 szeptemberében a balatoni vízgyűjtőre – területi átlagban – 157 milliméter csapadék hullott, ami 91 milliméterrel több a viszonyítási időszak (1981-2010) szeptemberi átlagértékénél. A tó vízgyűjtő területére a 2014. július-szeptember időszakban területi átlagban hullott 418 milliméter csapadék 1921 óta – az 1940. évi időszakos összeggel megegyezően – a legmagasabb érték volt. A vízgyűjtőn ebben az időszakban a Zalán és a többi Balatont érintő vízfolyásokon jelentős árhullámok alakultak ki. Az árhullámok okozta többlet víztömeg a Balatonban akkumulálódott aminek apasztása jelenleg is folyik a Sió csatornán keresztül. A Balaton szeptember havi számított természetes vízkészlet-változása plusz 283 tómilliméter, ami 1921 óta kiemelkedően a legmagasabb érték.

A siófoki vízleeresztő zsilip szeptember 3-án nyitották meg. A vízeresztés intenzitása szeptember 20-tól 50 köbméter másodpercenként. Az eddig leeresztett mennyiség körülbelül 140 millió köbméter, ami nagyjából 230 tómilliméternek felel meg. Átlagos időjárási viszonyok esetén napi hét millimétert csökken a tó vízszintje, természetesen rendkívüli csapadék esetén ez az érték jelentősen módosulhat.

Milyen balatoni vízállás lenne optimális a tél beállta előtt? – kérdeztük az igazgatót. A Balatonon a jegesedés a sok éves átlagok alapján január hónapban következik be, ez jelenthet igazi veszélyt a partvédőművekre, illetve a leeresztő műtárgyra (amennyiben akkor is tartana a vízeresztés). Reméli, hogy a Balaton vízszintjét átlagos csapadék esetén december hónapban sikerül 100 centiméteres érték közelébe levinni, aminek reális esélye van. Így a jég okozta károsodások minimalizálhatók lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!