Hírek

2013.05.15. 09:22

Csapdába csalt vaddisznók

GPS-szel felszerelt nyakörvet kaptak a kedd éjjel befogott vaddisznók. Ezzel kezdetét vette a kutatás, melynek ki kellene derítenie: mit keresnek a balatoni üdülőkörzetekben.

Tremmer Tamás

Ahogy közeledik a nyár, életre kelnek a balatoni üdülőövezetek, megkezdődik a levéláradat, olvasóink folyamatosan jelzik, hogy a vaddisznók beköltöztek a lakóterületekre, széttúrják a kertjeiket. Az egyre égetőbb problémáról a helyi önkormányzatok, a hatóságok, a vadgazdálkodók egyaránt tudnak.

Az erőteljes gyérítés az egyik megoldás, csakhogy lakóövezetben lőni tilos. A másik, de kevésbé hatékony módszer a befogás, amire tavaly például Révfülöpön kerítettek sort. Jó lenne tudni, mit keresnek a vaddisznók a lakóövezetekben, azért a Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézete a Bakonyerdő Zrt.-vel karöltve vizsgálatot kezdett, amelynek lényege, hogy kifejlett egyedekre GPS-sel felszerelt nyakörvet helyeznek el.

Tavaly október óta állnak lesben a Bakonyerdő Zrt. balatonfüredi erdészetének munkatársai, ekkor kezdték a befogókat létesíteni, tájékoztatott dr. Szekrényes Tamás, erdészeti igazgató. Azóta folyamatosan, általában napi rendszerességgel etetik ezeket a mintavételi helyeket.

 



A munka mostanra érett be, Örvényes határában kedden éjjel két anyakocát és kilenc kismalacot sikerült befogni. Hári László fővadász állt lesben, aki manuálisan irányította a csapdát. A két anyakoca szerda reggel kapott nyakörvet, amelyek óránkénti pozíció meghatározásra alkalmasak, mondta Tari Tamás, az intézet. kutatója.

A kapott adatokat egy térképen megjelenítik, így egy idő után meg tudják határozni az otthonterület nagyságát, miként alakul a vaddisznók mozgáskörzete, és az élőhely használatukra is kapnak információkat.

Az élőhely használatát befolyásoló tényezőket ismerik a szakemberek. Ezeket a megszerzett információkkal összevetve tudnak majd olyan javaslatokat tenni, amivel a vad károkozása csökkenthető, illetve a lakott területen az emberekkel való kölcsönhatást tudják mérsékelni, ami a Balatonnál jelentős probléma.

Ez egy kezdeti lépés afelé, hogy olyan javaslatokat fogalmazzanak meg, miként lehet a vadat a kiterelni a lakókörzetből. A kutató jelezte, erdősült terülten már volt ilyen jellegű felmérés az országban, de urbanizálódott vaddisznó esetében ez az első jelölés hazánkban. Őszre már teljesebb képet adhat a vizsgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!