Hírek

2014.08.01. 17:30

Csanády Adorján Csaba az Adria magyar hajósait keresi

Keresi Csanády Adorján Csaba azokat a vitorlázókat, akik 1945 és 1980 között magyar zászló alatt, saját hajóval vitorláztak az Adrián. Ezzel a céllal találkoztak balatoni hajós dinasztiák képviselői pénteken, a Liget kávéházban.

Kovács Erika

Adria Baráti Társaságot szeretne toborozni Csanády Adorján, akikkel évente találkoznának élménybeszámolón. Ez szerinte fontos egy hajósember számára, mert nemcsak emlékeiket, tapasztalataikat elevenítik fel, hanem a hajózási technikát is, a régi és új dolgokat összevetik ilyenkor. A pénteki jó hangulatú találkozóra régi hajóstársakat hívott meg, akik majd segítenek neki a társaság létrehozásában. Ők valamennyien régi, ismert vitorlázó dinasztiák képviselői, köztük Tuss Miklós, Jordán Gábor, Tar László. Csanády Adorján Csaba jelenleg Brüsszelben él, élete könyvbe illő, saját hajójával emigrált 1977-ben az Adrián át. Almádiban nőtt fel, és meghívott barátaihoz hasonlóan itt tanult meg vitorlázni gyerekkorában.

Csanádyt tíz évesen ejtette rabul a vitorlázás, a magántulajdonban levő Rjepin-en, ahol nyáron matrózként dolgozott, később versenyzett.1969-ben megvette az osztályon kívüli, 30-as Betyár nevű vitorláshajót. 1976-ban döntött úgy, hogy elhagyja az országot, stílusosan egy hajóval. Ócskavas áron vette meg a kenesei Honvéd Üdülő Szabadság nevű vas 50-esét, amit rendbe hozott. 1977 november 3.- án egy Romániából, külön erre a célra hozatott vagonon, hivatalos papírokkal indult el az Adriára. Tudomása szerint akkoriban magyar vitorlázó nem jutott ki külföldre. Ezért gondolt arra, hogy megkeresi a társakat, akik 1945 és 1980 között magyar zászló alatt, saját hajóval vitorláztak az Adrián.

A 76 éves Tuss Miklós az Atlanti-óceánt is áthajózta 2000-ben, sokszoros magyar válogatott vitorlázó, kétszeres Kékszalag győztes. Ősszel az Adrián indul ismét útnak. - Az Adriának varázsa van, kiszámíthatóbb is a szél, mint a Balatonon. A Dalmácia kupán sokszor részt vettem – jegyzi meg Tar László. Jordán Gábor négy évesen tanult meg vitorlázni. Legszebb balatoni emléke, amikor egyedül hajózta körbe a tavat.

Elmondták, a mai hajózás más világ, örülnek annak, hogy ők még a régi, klasszikus hajóval mentek tengeren, Balatonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!