Hírek

2014.11.20. 10:04

"Csak ütött, szúrt, én meg védekeztem"

Tagadta az ellene felhozott vádat a férfi, akit az ügyészség nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádol - derült ki az ügy első tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken, csütörtökön.

Kovács Erika

- Leblokkoltam, sokkolt a látvány, mert csupa vér volt az idős férfi. Meglepődtem, de átléptem rajta, engem a lopás mozgatott, értéket kerestem, aztán megláttam a pénzt, felkaptam, közben ittam egy pohár vizet, aztán kifutottam a házból. Annyiban bűnös vagyok, hogy nem értesítettem a rendőrséget, de nem bántalmaztam a sértettet – idézett a vádlott korábbi vallomásaiból Pfeifer Péter tanácsvezető bíró, mert a vádlott a tárgyaláson nem kívánt vallomást tenni a 2014 január 16 - án történtekről. Az ügyész kérdésére, miszerint megfogta-e a sértett mellett levő véres kést, azt mondta előzőleg fogott egy hasonlót, de azt nem érintette meg.

N.K. a tárgyaláson tagadta bűnösségét

A vádlott elmondta: látta már a sértettet, mert régebben bűnözésből élt, nem gondolkodott munkán, járta a várost, országot. Alkoholizált, gyógyszerfüggő volt. Tette előtti napon 3-4 liter bort és tíz üveg sört ivott meg, ami ahogy mondta, neki nem sok. „Hogy miért abba a házba mentem be, nem tudom, csak úgy jött” - jegyezte meg. A tárgyaláson elhangzott továbbá: a vádlott hajléktalan szállón élt, aznap a Völgyhídhoz ment, hogy onnan leugorjon, mert életét kilátástalannak tartotta, ott egy nő térítette el szándékától, azután kóborolt a városban, akkor ment az idős férfi házához, ahová bemászott. Tette után taxival ment Pápára, szállodába, másnap gázpisztolyt, lőszereket és a gázsprayt vett. Azt mondta, hogy a sértettől 100-110 ezer forintot vitt el, és nem érzi magát bűnösnek.

A vádlottról 10 éve egy vizsgálaton kiderült: alkalmazkodási, beilleszkedési zavarai vannak, ami megközelíti az elmebetegség szintjét.

A sértett a vele történtekről kiemelte: január 16-án hozták a nyugdíját, akkor találta otthonában az idegent, aki vizet kért és kapott is tőle. Amikor távozásra kérte, kezdődött a dulakodás, a férfi kiverte kezéből a mobilt, a sértett hanyatt esett, beverte a fejét, aztán látta, megint szúrni akart, elkapta a kezét, leszorította, de addigra összeszurkálta a sértett vállait. „Kegyetlen fájdalmat érzetem, amikor beszúrt a szememnél le a fogamig, ömlött belőlem a vér. A partvis feje letörött, amikor fejbe vágott vele” - sorolta a borzalmakat a sértett, akinek annyi ereje volt még, hogy értesítse a rendőrséget. Azóta jobb szemére nem lát. Elmondta: „a vádlottat közelről láttam. Igen, persze hogy ő volt. Teveled fiam még ezután sem tudnám megtenni azt, amit te velem tettél” - mondta.

A szembesítés eredménytelenül ért véget: a vádlott ismét közölte, az idős férfi összekeveri őt valakivel, a sértett erre felindultan mondta neki.: „azóta szenvedek minden nap, nem szégyelled magadat?”

A tárgyalást igazságügyi orvosszakértő meghallgatásával folytatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!