Hírek

2010.04.06. 15:27

Cigányvajdák emlékeznek Cozmára

Veszprém - Több mint 40 cigányvajda gyújt gyertyát, s rója le kegyeletét csütörtökön délután Marian Cozma februárban felavatott szobránál.

Szabó Péter Dániel

Kállai Csaba, országos cigány fővajda jelentette be mindezt kedden a veszprémi városházán.

Elmondta: sajnálja, ami Marian Cozmával történt, együtt érez a szülőkkel, s tudja, ezek a lelki sebek soha nem gyógyulnak be. 

- Egy gyilkosságot nem lehet bőrszínhez vagy valláshoz kötni, így Cozma haláláért is a bűnösöknek kell bűnhődniük. Mi, cigányok sem általánosítottunk a közelmúltban történt szörnyű gyilkosságoknál, hiszen tudjuk, a mai feszült társadalmi helyzetet csak kemény munkával lehet megoldani. Békét szeretnénk, s lehetőséget arra, hogy mindezt bizonyítsuk a magyar népnek - mondta el az országos fővajda.

Debreczenyi János polgármester aki a közelmúltban Újszászon látogatta meg Kállai Csabát  is a rasszizmus ellen érvelt. Hangsúlyozta, nem szabad hagyni, hogy egy ember bűncselekménye egy egész népre vagy népcsoportra árnyékot vessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!