Hírek

2014.02.23. 09:55

Börtönbüntetést kapott, mert nem fizetett az alvállalkozóknak

Fuvarszervezéssel foglalkozó fiatal nőt csalásai miatt ítéltek el két év nyolc hónapra. Kötelezték, hogy a károsultaknak fizessen ki 14,7 millió forintot.

Mátételki András

Az ítélet szerint a pápai közgazdasági szakközépiskolában érettségizett H. Krisztina először titkárnőként, majd egy kft.-nél fuvarszervezőként dolgozott. Mindenki jó véleménnyel volt a munkájáról, bizalmi kapcsolatot alakított ki az alvállalkozókkal, illetve másokkal is a szakmában. A hölgy 2010 elején döntött úgy, hogy élettársával, aki ügyvezető lett, saját céget alapít úgy, hogy magukkal vitték a korábbi megrendelőiket.

Az Intertransport Krisztina Kft. fuvarszervezésre vállalkozott, de egyéb szállítást kiegészítő szolgáltatást is végeztek belföldi alvállalkozókkal. Jó hírnevű, a megbeszélt határidőre fizető megrendelőkkel állt kapcsolatban a kft., amely 7,5 tonnás autókkal fuvaroztatott.

Fél évvel később a pénzt már csak a vádlott kezelte, akinek megromlott a kapcsolata a könyvelő cégével: a bizonylatokat nem vitte időben, ami súlyos gondokhoz vezetett. Noha a kft. 2010-es göngyölített áfa követelése összesen 3,5 millió forint volt, nem tudták szabályszerűen visszaigényelni az állami költségvetésből. Ekkor már az alvállalkozók egy része nem kapta meg a fizetségét.

A vádlott élettársa 2011 elején kiszállt a cégből, a pár kapcsolata olyan szinten megromlott, hogy a nő előbb egy szombathelyi albérletbe, majd megyénk egyik városába költözött. A változásokat nem közölte a hitelezőivel, akik egy idő után már nem tudták elérni. A cég végül is 2012 januárjáig működött, összesen 14,7 milliós kárt okozva az alvállalkozóknak.

A Veszprémi Törvényszéken Dülkné dr. Pintér Zsuzsanna tanácsa mondta ki a jogerős ítéletet: a 28 éves H. Krisztinának két év nyolc hónapot kell börtönben töltenie a csalások miatt. A bíróság ugyanakkor eltiltotta öt évre a fuvar-, illetve a szállításszervezéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!