Hírek

2015.04.09. 15:14

Börtön helyett otthoni őrizetbe mehetnek a fogvatartottak

Veszprém - Április elsejétől lépett hatályba az új jogszabály, amely szigorú feltételek mellett lehetővé teszi, hogy bizonyos fogvatartottak otthon tölthessék le a börtönbüntetésükből hátralévő legfeljebb hat hónapot. Ha a rendszer jól vizsgázik, az egész társadalom jobban jár – szögezte le Csonka Balázs ügyvéd.

Kovács Erika

Hozzátette: a büntetés-végrehajtásról szóló törvény  módosítása  több problémát próbál egyidejűleg megoldani. Tudomásul kell venni, hogy a börtönbüntetésnek nem a megtorlás a célja, hanem főként az, hogy az illető bűnelkövető „tanuljon az esetből”, visszailleszkedjen a társadalomba, dolgozzon, tanuljon! – vélekedett az ügyvéd. Hozzátette, lehetőség szerint tegye jóvá korábbi tetteit, vagy legalább próbálja meg.

A veszprémi börtönben miséz a fogvatartottaknak Márfi Gyula érsek
Fotó: Penovác Károly

A börtönbüntetésnek a társadalom védelme mellett az is célja, hogy az elkövetőt jogkövető életmódhoz segítse. Csonka Balázs kiemelte, a börtönökben, fogházakban fogva tartott bűnelkövetőket szigorúan szabályozott munkával, speciális szabadidős tevékenységekkel, képzésekkel és továbbképzésekkel készítik föl a szabad életre. Az új szabályok azért születtek meg, hogy a fogságból a szabadság felé az átmenet akadálymentes és hatékony legyen, amelyhez az úgynevezett reintegrációs őrizet a „célegyenes”. - A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy akik ilyen reintegráción esnek át, jóval kisebb arányban esnek vissza – érvelt.

Csonka Balázs ügyvéd szerint a más országokban már kialakult és mérhető gyakorlat minden szempontból visszaigazolta a rendszer helyességét
Fotó: Nagy Lajos

Elmondta továbbá, az új jogintézmény szerint azok, akiket első alkalommal ítéltek el, öt évet meg nem haladó tartamú szabadságvesztésre, nem személy elleni erőszakos cselekmény miatt, az utolsó hat hónapot a büntetés-végrehajtási bíró által kijelölt lakásban, jellemzően saját otthonukban tölthetik. A lakást az illető személy csak oktatás, gyógykezelés, munka miatt hagyhatja el, szigorúan meghatározott és ellenőrzött körülmények között. Az őrizet helye tehát a börtön vagy a fogház helyett lehet az elkövető otthona. Az új típusú őrizetet lehet kérni, akár ügyvéd útján is, de hivatalból is vizsgálja a büntetés-végrehajtás a körülményeket.

-Csak nagyon szigorú feltételeknél lehet erről szó, olyanoknál, akik minden szempontból képesek és készen is állnak a jogkövető magatartásra. Az új rendszer remélhetően hatékonyan enyhít az embertelen börtönviszonyokon, és a költségeket is csökkenti. Az európai példák és a más országokban már kialakult és mérhető gyakorlat minden szempontból visszaigazolták a rendszer helyességét – mondta el véleményét Csonka Balázs ügyvéd. Utalt rá, a börtönök minderről tájékoztatják az érintetteket, de adott esetben szakember véleményét is kérhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!