Hírek

2014.11.23. 15:30

Bodó Gergely a rászoruló embereken szeretne segíteni

Megfelelő alázat a szakma és a rászoruló emberek iránt – ez a hitvallása a huszonhét éves veszprémi szociális munkás Bodó Gergelynek.

Kutasi Zsófia

A fiatalember a perifériára került, elesett és rászoruló embereken szeretne segíteni, mert tudja, milyen az, amikor erre szorul rá valaki. Mint mondta, hátrányos helyzetű családból származik, ezért megérti és átérzi a szociális problémákat. Amikor rászorulóként ő kért segítséget, nagyon jó érzés volt számára, ha támogatást kapott. Így pontosan tudja, milyen fontos az, hogy ha valakinek nincs megfelelő eszköze ahhoz, hogy megoldást találjon egy nehéz helyzetre: akkor kell szakemberekhez fordulni. Kiemelte, nem elsősorban a pénzről van szó; például egy családi konfliktus esetén egy mediátor hatékonyan közvetíthet a felek között a konszenzusos megoldás érdekében.
Egy külső kontrollszemély jelenléte ezekben a szituációkban nagyban elősegítheti a pozitív változást.

Bodó Gergely úgy érzi, a szociális segítő terület áll a legközelebb hozzá, ezért ezt választotta szakmájának és egyben hivatásának is. Dolgozott már többek között programszervezőként, gondozóként és önkéntesként is. A munkáját a jövőben részben irodában, részben terepen képzeli el. Tabuterületekkel szeretne foglalkozni, azaz többek között melegeket, bűnözőket és prostituáltakat érintő ügyekkel – a szakdolgozatát is ilyen témáról készíti. A szakmán belül ezek a területek jelentenek számára kihívást, illetve úgy érzi, erre kellene még több figyelmet fordítania. Veszprémben például a szexmunkások kérdése is problémát okoz, mivel nincs kijelölt türelmi zóna, és az érintettek sokszor nincsenek tisztában a jogaikkal, valamint a felmerülő egészségügyi és egyébkockázatokkal. Számukra is szükséges lenne, hogy minél előbb bekerüljenek az ellátási körbe.

Bodó Gergely szerint fontos, hogy a rászoruló emberek megőrizhessék méltóságukat, és minden helyzetben kellő figyelemben és emberséges bánásmódban részesüljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!