Hírek

2015.04.06. 10:48

Biztonság és ajándék - Közúti ellenőrzés húsvétkor

Örültek a sofőrök és az utasok is annak, hogy a húsvéti ünnepek alatt a rendőrség fokozott közúti ellenőrzést tartott.

Polgár Tibor

Az ünnepi szolgálat azt közvetítette a szabályosan közlekedőknek, hogy biztonságban vannak az utakon, a program elérte a célját - számolt be az Ajkai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályvezetője, Ludvai Zsolt rendőr őrnagy. Az öt napig tartó fokozott ellenőrzés elsősorban az ittas vezetők kiszűrésére irányult, de a szabályokat szándékosan megszegő, agresszív sofőröket is ellenőrizték. Az autóval közlekedőkön kívül a motorosokra és a kerékpárosokra is külön figyelmet fordítottak, különösen a biztonsági felszerelésekre, világításra, láthatósági eszközökre.

Korcsmáros György és Ipsics Melitta ellenőrzi Horváth Lászlót, háttérben Ludvai Zsolt (Fotó: Penk Tíme)

Ludvai Zsolt elmondta, hogy az akció első napjain csak figyelemfelhívással éltek, majd szankciókat is alkalmaztak, ha szabálysértést tapasztaltak. Ugyanakkor akinél mindent rendben találtak, azt húsvéti csokival ajándékozták meg a Veszprém Megyei Baleset-megelőzési Bizottság jóvoltából. Az őrnagy az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy gondolja, hogy a médiakampány és a rendszeres ellenőrzés eredményei kézzelfoghatók, az ajkai rendőrség területén évek óta nem történt ittas vezetés miatt sérüléssel járó baleset a húsvéti ünnepek idején.

Két törzsőrmester, Ipsics Melitta járőr és Korcsmáros György körzeti megbízott Ajka belvárosában ellenőrizte a járművezetőket. Horváth László éppen munkába tartott, ezért együttérzését fejezte ki azok iránt, akinek az ünnepnapokon is dolgozniuk kell. Elmondta, hogy egy motoros csapat vezetője, és soha nem iszik vezetés közben, az iratait is rendben tartja. Nagy Károly és utasai locsolásból mentek hazafelé az ellenőrzéskor. A sofőr örült a rendőrök jelenlétének, mert ilyenkor sokan fogyasztanak alkoholt, és nem jó, ha így autóba ülnek. A gyerekek pedig különösen örülnek a csokinak - mondta.

Csokinyulat ajándékoztak a rendőrök

A szabályosan közlekedő sofőrök ásványvizet, a velük utazó gyerekek pedig csokoládé nyulat kaptak ajándékba húsvét hétfőn a Veszprémi Rendőrkapitányság (VRK) rendőreitől.

Nagy Zsolt és Kisfia, Nagy Zsolt Kristóf örült az ajándéknak, amit a szabályos közlekedésért kaptak Jakab Andreától és Muraközy Erzsébet rendőr hadnagytól (fotó: Kovács Erika)

Minden rendben találtak azoknál az autósoknál, akiket ellenőriztek a 82-es számú úton, a büntetés-végrehajtási intézet előtt.  Itt Muraközy Erzsébet őrnagy, a VRK baleset-megelőzési bizottsága, valamint a VRK közlekedés rendészeti osztálya képviseletében Finta Péter hadnagy, kiemelt főreferens és Deák Dániel hadnagy, baleset vizsgáló, illetve Jakab Andrea, a Táncsics Mihály Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium rendészeti fakultációs diákja, aki az ünnep alkalmából nyúl jelmezbe öltözött,  ajándékot adott a szabályosan közlekedőknek és gyermekeiknek.

Amikor a húsvéti nyulat locsolják: kádártai fiatalok lepték meg a rendőrség húsvéti nyusziját, Jakab Andreát (fotó: Kovács Erika)

A Veszprémi Rendőrkapitányság képviseletében a Józan húsvét nevű országos akció keretében  fokozottan ellenőriztek, különös tekintettel az alkohol fogyasztásra, a gyorshajtókra, a biztonsági eszközök használatára.

Húsvéti ajándék rendőröktől a szabályosan közlekedőknek

A szabályosan közlekedő autósok vadriasztó sípot, míg a kerékpárosok láthatósági mellényt kaptak ajándékba a Pápai Rendőrkapitányság egyik ellenőrző járőrpárostól húsvét vasárnapján.

A rendőrség húsvét környéki országos közúti ellenőrzéséhez a helyi kapitányság is csatlakozott, miközben a városi baleset-megelőzési bizottság ötletére egy egyéni kezdeményezéssel egészítették ki az akciót. – Az ellenőrzés során nagy hangsúlyt fektettünk az ittas vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők forgalomból történő kiszűrésére. Vizsgáltuk többek között a járművek műszaki állapotát, illetve a kerékpárok felszereltségét, jó láthatóságát. Ehhez kapcsolódóan a szabályosan közlekedő gépjárművezetőknek vadriasztó sípot, a kerékpárosoknak pedig láthatósági mellényt osztottunk – nyilatkozta a Naplónak Ruzsás Bettina rendőr törzsőrmester. Mint mondta, az ellenőrzés alá vont autósok és biciklisek örömmel fogadták az ajándékokat.

Ács Attila szabályosan közlekedett gépjárművével, ezért egy vadriasztó sípot kapott jutalmul Ruzsás Bettina rendőr törzsőrmestertől (Fotó: Polgár Tibor)

Császárné Elek Veronika rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója rámutatott, a húsvéti ellenőrzés elsődleges célja a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedésben résztvevők biztonságérzetének növelése, valamint a zavartalan közlekedés biztosítása volt. Az ittas állapotban közlekedők mellett igyekeztek kiszűrni a forgalomból az agresszív, szabályszegő gépjárművezetőket, továbbá ellenőrizték a passzív biztonsági eszközök használatát. A kampányidőszak első felében a megelőzés került az előtérbe, azaz az intézkedéseknél a segítő szándék és a tájékoztatás dominált a szankciók helyett, persze ez a súlyos szabályszegések esetére nem vonatkozott – tájékoztatott Császárné Elek Veronika.

 

Van, aki már kórházban józanodik

Már vannak olyanok, akiket hiába várnak a húsvét hétfői locsolásra. Információnk szerint ugyanis tegnap este óta már négy embert kellett kórházba vinni, amiatt, mert a kijózanodáshoz orvosi segítségre volt szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!