Hírek

2017.04.12. 12:51

Az otthoni gyakorlás is szükséges a jó jegyekért

Veszprém - Bizonyítványjavító tippeket szedett csokorba Nagy Erika oktatási szakértő.

Penk Tímea

Úgy véli, hogy a félévi jegyek megtartására, illetve kijavítására már most el kell kezdeni a felkészülést.

Nagy Erika számára fontos az olyan tanácsadás, amely segíti a gyermeket a jobb teljesítmény elérésében, de közben nem megy el a kedve a tanulástól.

Lényeges, hogy a gyermek egyszerre csak egy dologgal foglalkozzon. Ha túl sok dolgunk van, sokszor egyikhez sincs kedvünk, csak halogatunk, vagy összevissza kapkodunk.

- Gyermekünk is ugyanígy van ezzel: ha kampányszerűen tanul, vagy csak a témazárókra, akkor hatalmas tananyagot kell megtanulnia elég rövid idő alatt. Az ismeretek így csak a rövid távú memóriában rögzülnek, és rövid időn belül feledésbe is merülnek. Ráadásul elmegy a kedve az egész tanulástól, mert egyszerre túl sok ismeretet kell elsajátítania – mondta Nagy Erika. Szerinte a probléma úgy orvosolható, hogy a gyermek kiválaszt egyet a sok tanulnivaló közül, és azt addig nem teszi le, amíg meg nem tanulja. Ha elkészült, folytatja a következővel. Fontos, hogy mindig csak egy tantárgyat, egy folyamatot tanuljon, ne kapkodjon és ugráljon a tananyagok között. Az oktatási szakértő szerint a szülőknek meg kell tanítaniuk gyermeküket az időbeosztásra, és hogy fokozatosan készüljön a témazárókra.

Nagy Erika Fotó: archív

Szintén lényeges lépés a jobb eredmények elérése érdekében, ha elmondják a pedagógusnak, milyen jegyet szeretnének.

- Minden tanárnak érdeke, hogy diákjai jó jegyekkel zárják az év végét. Ha valaki kétesre áll, nagy valószínűséggel kap javítási lehetőséget. A jobb eredmény érdekében érdemes a tanártól plusz feladatot kérni, amivel javíthat a gyermek az átlagán – fogalmazott Nagy Erika. Úgy véli, nincs olyan tanár, aki egy ilyen kérésre nemet mondana.

A játékos gyakorlás elengedhetetlen a sikeres és eredményes iskolai teljesítményben.

- Az oktatási rendszer utóbbi éveiben kiemelt szerepet kapott a csapatmunka. A közös feladatmegoldás tényleg segíti a tanulást, de nem váltja ki a hagyományos módszert. A tanulás sokszor egyéni sportág, mert a gyermek akkor a leghatékonyabb, ha a saját tempójában is átnézheti a tananyagot, és ismételheti a feladatokat a jobb bevésés érdekében – ismertette a szakértő, aki szerint az év végi javításhoz nemcsak az iskolai feladatokra kell támaszkodni, hanem otthoni gyakorlás is szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!