Hírek

2017.05.22. 11:03

Bemutatták a bányászatot vendégeiknek Ajkán

AJKA A vendégül látott fővárosi civil szervezet tagjai kiválóan érezték magukat városunkban és környékén - tájékoztatta lapunkat Oravecz Edit, a Bányász Kulturális Egyesület elnöke.

Penk Tímea

A budapesti Tavirózsa klub látogatott el Ajkára, Tóth Árpád nyugalmazott vezérigazgató kezdeményezésére. A vendégek megnézték az 1965-ben nyitott Bányászati Múzeumot, ahol Horváth Károly, a Bódéért Hagyományőrző Egyesület elnöke tartott előadást. Blaskó Sándor, a Padragi Hagyományőrző Kör vezetője a bányászok hitvilágáról és kultúrájáról beszélt. Bódéi iskolában megtekintették a bányászati emlékek gyűjteményét, a Bányász Emlékparkokat, emléktáblákat, emlékhelyeket a csingeri, bódéi, csékúti és padragi városrészen.

A vendégek Halimbára is ellátogattak, ahol a gyógyfüves esperesnek nevezett Szalai Miklós a háború utáni időkben felelevenítette a katolikus lelkipásztorok hagyományos gyógyító tevékenységét. A polgármesteri hivatal udvarának kiállítása és az épület pincéjében található bauxitbányászatot bemutató vágatszakasz megtekintése után a budapesti klub tagjai kellemesen elfáradva, sok emlékkel gazdagodva búcsúztak. Leskó Andrásné Borika alelnök és Karger Kocsis László miniszteri főtanácsos és a Nemzetközi Protokollszövetség alelnöke megköszönte a vendéglátást.civil szerve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!