Hírek

2013.08.30. 19:00

Becsengettek a tankerületben

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája” – hangsúlyozta Szent-Györgyi Albert gondolatát Kovács Zoltán kormánymegbízott a pápai Tarczy iskolában tartott járási tanévnyitó ünnepségen péntek késő délután.

Polgár Tibor

A pápai tankerületben szeptembertől közel 4700 diák kezdi meg az idei tanév tanulmányait csaknem 500 pedagógus, 41 nevelési és oktatási munkát segítő, valamint 78 technikai dolgozó irányítása, felügyelete mellett. – Bizonyára az lenne a jó hír, ha azzal kezdeném, hogy a 2013/2014-es tanév most már könnyebb lesz, mint a tavalyi volt, de továbbra is a változások korát éljük a köznevelésben. Még át kell élnünk néhány változást, amely a jövő nemzedékét szolgálja – fogalmazott tanévnyitó beszédében Egyházi Andrea, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerületének igazgatója, majd kiemelt néhányat a szakmai változások közül.

Ezek közé tartozik egyebek mellett az új nemzeti alaptanterv, az új tantárgyak és a pedagógusok életpálya-modellje, valamint a pedagógusképzés megújítása. Kovács Zoltán köszöntőjében aláhúzta, nem szabad félni az idei tanév nagy változásaitól. Mint mondta, az iskola természetének része az élet ismerete, az alkalmazkodás, az előremenetel. A tanévnyitón a kormánymegbízott a pedagógusok béremelésére is kitért, ezt a lépést nagy eredmények nevezte. – Október elsejétől a pedagógusok 30-80 ezer forinttal magasabb bért vihetnek haza – mondta.


Kovács Zoltán a változás fontosságát hangsúlyozta beszédében (Fotó: Polgár Tibor) 

– Ennek fedezetét pedig nem hitelből biztosítja a kormány, a béremelés alapját a magyar gazdaság, a magyar emberek teremtették meg – jelentette ki a politikus. Hozzáfűzte, a nyár folyamán a tankerület valamennyi intézményében történtek felújítások, az informatikai rendszerek karbantartása is befejeződött, így minden iskola felkészült a 2013/2014-es tanévre. Venczel Csaba, a járási tanévnyitónak otthont adó Tarczy Lajos Általános Iskola igazgatója elmondta, a diákoknak nem kell megijedniük attól, hogy kötelező lesz 16 óráig részt venni az iskolai foglalkozásokon.

– Délután továbbra sem lesznek tanórák, nem lesz osztályozás, hanem megválaszthatjátok, hogy milyen szakköre, sportkörre, diákklubba szeretnétek járni – mondta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!