Hírek

2015.01.16. 12:41

Bálozásra fel! - Íratlan szabályok hölgyeknek és uraknak

Végre egy alkalom, amikor igazán megadhatjuk a módját. Nyakunkon a báli szezon. A botláb nem kifogás!

Prevics Éva

Míg régen kiváló ismerkedési lehetőség volt a szépen felöltözött hölgyek és urak számára, ma már inkább társasági eseménnyé vált a bálozás. Vannak azonban bizonyos íratlan szabályok, amelyeket -bár már nem olyan szigorúak- a modern kor bálozójának is illik betartani.

A bál lényege a tánc. Egy férfinak a társaságához tartozó valamennyi hölgyet illendő felkérnie táncolni. A hölgyet pedig kísérőjétől kell elkérni. A nőnek nem illendő visszautasítani a férfit, ha azonban mégis megteszi, azt a táncot már másnak sem ígérheti el. Tánc közben nem illik másik táncoló párral csevegni és túl feltűnően mozogni sem. A férfi nem szakíthatja félbe a táncot, legfeljebb a hölgy teheti ezt meg, ha úgy érzi elfáradt. A tánc után az úr megköszöni a lehetőséget és visszakíséri a hölgyet az asztalához.

Az abroncsos báli ruha a komolyabb rendezvényeken népszerű az Operabálra és például az Anna - bálra viszik ezeket, kisebb rendezvényeken pedig a tüll ruha nagyon kedvelt manapság - mondta  Dubicsné Mireider Zita, egy alkalmi ruhaszalon tulajdonosa. A vadász, katona vagy jogászbálokra lágy esésű sifon vagy szatén zsorzsett nagyestélyit választanak a hölgyek. Az idei évben az alkalmi ruháknál is nagy divat a csipke, mely vagy részletekben jelentik meg a ruhán vagy akár az egészet borítja. Kisebb bálokra a hölgyek elegáns kosztümöt, koktélruhát vagy bolerós alkalmi viseletet is választhatnak.

Az első bálozók mostanában szívesen viselnek fehér tüll ruhát, melynek felső része gyönggyel, strassz kővel vagy csipkével díszített. A fiataloknál kedvelt még a türkiz és a lazac szín, az idősebb hölgyek pedig elsősorban a barna és a drapp variációját választják, de népszerű a színes alapon fekete csipke kombináció is.

A hajára minden bálozó gondosan ügyel. Fontos, hogy a választott frizura az archoz és a ruhához is passzoljon. Számtalan lehetőség van, a kontytól a kiengedetten át, a félig felkötött megoldásig, ami lehet kacéran göndör vagy épp szögegyenes. A merészebbek póthajjal és csillámmal dobhatják fel a kompozíciót. A sminket a ruha kiegészítőihez érdemes alakítani. Egy masnihoz, sálhoz vagy szalaghoz- mondja Boldizsár Renáta a tavalyi Anna – bál szépének és első udvarhölgyének sminkese. A báli smink mindenképpen erősebb, bátrabb, mint a hétköznapi. Nagyon fontos, hogy jó minőségű termékkel végezzük az alapozást, hiszen ezen a smink tartóssága is múlik. A visszafogottabbak általában a bézs szín és árnyalatai mellett döntenek, míg a bátrabbak a szemhéjtusos vörös rúzsos sminket is vállalják.

A Napló és a Pannon Lapok Társasága régi hagyományt elevenít fel idén. Hosszú idő után először ugyanis ismét lesz megyebál, február 14-én tartják a megyeháza Szent István termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!