Hírek

2017.02.07. 14:17

Bálint-napi hadtörténet

Várpalota – A Bakonyi Poroszkálók csapata a Thury-Vár Nonprofit Kft-vel és a várpalotai önkormányzattal karöltve idén is megrendezi immár hagyománnyá érett Bálint-napi rendezvényét a településen.

Szabó Péter Dániel

A Diadal napja történelmi várjátékra való készülődés első állomásaként február 14-én a Thury-várban ezúttal is színvonalas hadtörténeti előadásokkal várják az érdeklődőket. A szervezők közölték, idén nem ragaszkodnak a XVI. század hadtörténelméhez, több korszak érdekességeivel is megismerkedhetnek a résztvevők.

Csepin Péter, a Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző Egyesület vezetője a tavalyi előadássorozaton a Thury-várban Fotó: Szabó Péter Dániel

A 11 órakor kezdődő ingyenes programon az ókori harci szekerekről beszél majd Páli Barna, a központi hatalmak legsikeresebb I. világháborús hadműveletét mutatja be Soós Péter, Antal Zoltán pedig Tankevolúció a magyar hadtörténet tükrében címmel tart előadást a várban. Dr. Töll László a II. világháború rohamtüzérségével ismerteti meg az közönséget, Oláh Tibor a történelem fenegyerekeiről mesél majd, míg Kátai Zoltán háborús dalokkal örvendezteti meg a nagyérdeműt. A Bálint-napi rendezvényen Blénesi Csaba jóvoltából a Muhr Ottmár ezredes vezette Nádasdy-huszárezrednek emléket állító Halhatatlanok című filmet is megtekinthetik az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!