Hírek

2013.03.18. 17:35

Bálint gazda tanácsai a kártevők ellen

Bálint György kertészmérnök, az ország Bálint gazdája idős kora ellenére derűs, szerethető, élvezetes stílusú előadó.

Szabó Zsuzsanna

A 93 éves kertészmérnök még a hófúvás előtt a dózsavárosi könyvtárban a tavaszi, aktuális kerti munkákról beszélt. – Köszönöm, hogy eljöttek, és itt vannak, ahelyett hogy most otthon a szilvafájukat metszenék – köszöntötte kedélyesen a megjelenteket Bálint György. Rövid bevezető után elmesélte, rengetegen keresik, hívják fel, kérnek tőle kertészeti, kertművelési tanácsokat. Veszprémben a tavaszi munkákról ejtett szót. – Most van itt az idő, hogy megtisztítsuk a gyümölcsfák törzsét és eltávolítsuk a kéregpikkelyeket, mely alatt számos kártevő petéje, tojása talált téli menedéket. Fontos, hogy a fákról a fertőzött, összeaszalódott gyümölcsöket szedjük össze és égessük el. Ha ez nem lehetséges, dobjuk szemétbe.

Bálint György élvezetes előadást tartott a hallgatóságnak (Fotó: Penovác Károly) 

A lehullott leveleket, melyek szintén fertőzöttek lehetnek, se hagyjuk a fák alatt, gereblyézzük össze és égessük el, vagy a többi szerves hulladékkal komposztáljuk, tanácsolja. Hozzáfűzte, a komposztálás nagyon hasznos tevékenység, mellyel mi magunk is kiváló minőségű szerves trágyát tudunk környezetkímélő módon előállítani. A fák törzsén lévő sebeket, a metszés után keletkező hegeket és odvakat is kezelni kell. Az odvakat a benne lévő korhadéktól alaposan ki kell tisztítani, majd gipsszel beönteni. Mivel a gipsz kirepedezhet melyben szintén helyet találnak a kártevők így annak felületét is le kell kezelni, például olajfestékkel. – Szintén most tavasszal kell elvégezni a lemosó permetezést – figyelmeztetett.

– Aki ezt elmulasztja, vagy nem idejében végzi, nyáron jóval nehezebb dolga lesz. Fontos, hogy ne csak a gyümölcsfákat, de a gyümölcstermő cserjéket, például a ribizkét is permetezzük le. De a rózsabokroknak és a szőlőtőkéknek is most van itt azt ideje – hangsúlyozza. Minden lombhullató növényt le kell permetezni, kivéve az örökzöldeket. Ellenkező esetben utóbbiaknál sárgulás, barnulás, majd lombvesztés következik be. Ezen kívül azt tanácsolja, minden, a kertben fából készült tárgyat, eszközt, például szerszámos fészer, pad, szőlő lugas oszlopait, még a kerítést is permetezzük le, mert a fa repedéseiben is kártevők bújhatnak meg. Bálint gazda hozzátette, a leghatékonyabb összetevőjű permetezőszer a rézgálic, vagy másik nevén bordói lé, mely azon túl, hogy hatékonyan pusztítja el a kártevőket, a réz jóvoltából még a levelek szöveteit is erősíti.

 

 

Nagyon fontos összetevő még a kén, mely főként az alma és a szőlő esetében a lisztharmat ellenszere. Ajánlott a szakember szerint a bordói léhez olyan szert keverni, mely a kártevők testét filmréteggel vonja be, a rovarok így nem jutnak oxigénhez és elpusztulnak. A lemosó permetezés lényege a bőséges, nem ködszerű permetezés. Ez egy kifejlett gyümölcsfánál két-három liter permetszert is jelenthet. Nem szabad vele spórolni, mert ez később – a kártevők elszaporodása miatt – megbosszulja önmagát. Bátran és szakszerűen kell metszeni A tavaszi munkák szintén fontos állomása a metszés. Bálint gazda elmondta, a kevésbé érzékeny alma, körte és szilvafákat már lehet metszeni, a kajszi- és az őszibarackét azonban még nem. Azokon még rügyfakadáskor is lehet metszeni. Kiemelte, nem szabad sajnálni őket, bátran – és szakszerűen – kell metszeni, mert csak így érhető el megfelelő minőségű termés.

Kiemelte, a termés mennyiségének növelésével csökken a minőség, melynek eredménye a kevésbé ízletes, vagy kifejletlen gyümölcs. A szőlő metszéséről szólva elmondta, azt fagymentes időben el lehet kezdeni. Majd áprilisban át kell nézni a vesszőket, akkor lehet úgynevezett utómetszést végezni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!