Hírek

2014.09.27. 14:40

Bakonyi vadászünnep

Rendhagyó, hagyományteremtő, egyben hagyományápoló rendezvény volt a Bakony Zöld Szíve Központban szombaton megtartott nagysikerű Verga vadászünnep.

Tremmer Tamás

Szinte hihetetlen, hogy a szemetelő eső ellenére mennyi ember verődött össze az alsóperei Bakony Zöld Szíve Központban. A Verga vadászünnepe olyan rendezvényt sejtetett, amit kár lett volna kihagyni. És akik ott voltak, garantáltan jól szórakoztak, annyiféle programok kínáltak számukra, hogy kortól és nemtől függetlenül mindenki jól érezhette magát.

Az ünnepélyes megnyitón Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott azt hangsúlyozta, hogy a Veszprémi Erdőgazdaság (Verga) jó gazdája a rá bízott állami vagyonnak, a vadgazdálkodás példaértékű, a cég közjóléti beruházás sorozata pedig a maga nemében páratlan. Szabó Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkárságának főosztályvezetője kifejtette, az ország természeti környezete az emberek jólétének az alapja. A Verga emberléptékű jövőt épít, s nyit a civil társadalom felé. Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója jelezte, a vadászat és a természetvédelem kapcsán közös az élőhely védelme, mindkét fél ennek érdekében dolgozik.

Tengerdi Győző, a vállalat vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a Verga vadászünneppel rendhagyó, hagyományteremtő, és hagyományápoló rendezvényt hoztak tető alá. Rendhagyót, ahol együtt szórakoznak vadászok, erdészek, civilek; hagyományteremtőt, mert ilyen még nem volt, de lesz folytatás; hagyományápolót, mert az egész eseményt a hagyományápolás hatotta át. A Verga célja a természetvédelem, az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás harmóniájának elősegítése és bemutatása.

Az első Verga vadászünnepen a természethez, a kultúrához és a hagyományainkhoz kapcsolódó programok váltották egymást: a vadászkutyák, a solymász bemutatói mellett különleges élményt nyújtott a népdalkör, a néptáncosok műsora, a vadászkürt show, valamint a nyilvános trófeabírálat.

A nap során „Szakralitás Herend művészetében” címmel nyílt kiállítás a Szent Imre kápolnában. Dr. Ködmön István, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. termelési igazgatója köszöntőjében jelezte, vallási témájú termékeket hozta Alsóperére, amelyek között XIX. századi kincsek is megtalálhatóak.

Az esemény alkalmából „Levél az erdőből” címmel rajzversenyt is hirdettek. A felhívásra közel ezer csodaszép gyerekalkotás érkezett. A díjazottak a vadászünnepen vehették át elismeréseiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!