Hírek

2014.12.17. 18:30

Az utolsó héten várható a legnagyobb roham a karácsonyfáért

Miközben már hetek óta kint állnak az árusok a fenyőfákkal, roham csak az utolsó napokban várható. Magyarországon évente 1,5-1,8 millió család állít az ünnepekre karácsonyfát.

Tremmer Tamás

Megszokott decemberi utcakép a piacokon, a bevásároló központok parkolóiban a fagyoskodó fenyőárusok látványa. Magyarországon évente 1,5-1,8 millió család állít az ünnepekre karácsonyfát, e mennyiség kitermeléséhez, eladásához idő kell, mégis nagyon sokan kivárnak az utolsó pillanatig.

Karácsonyfát Magyarországon mintegy 1500-2000 hektáron, elsősorban az ország dél-nyugati részén, Zala, Vas és Somogy megyében termesztenek. Németh Istvánné Nagykanizsáról érkezett, immár húsz éve árusítanak Veszprémben. Őstermelők, a családban immár a harmadik generáció foglalkozik fenyőfákkal. Évente 270-280 darab fát vágnak.

December 12-én érkeztek. Az első időszakban még csak egy-két darabot adtak el naponta, a rohamot a karácsony előtti utolsó hétvégére várta. A hozott mennyiségből pár fa mindig megmarad. Vannak, akik csak pár ágat kérnek. Lehet, hogy nekik nem futja fára, de a temetőbe is szívesen visznek ágakat az emberek. Olyan is van, hogy az illata miatt keresik a fenyőágat, otthon műfenyő van, de így az illat sem hiányzik.

Németh Istvánné zalai őstermelő, húsz éve árusít Veszprémben. Immár törzsvevői vannak (Fotó: Penovác Károly)

Németh Istvánné szólt arról is, hogy a minőségi fenyő előállítása sok kézi munkát igényel. A fát gondozni kell, a metszőolló mindig ott van a kezükben. A talajtól és fajtól függően hosszú idő telik el, mire eladható, 2-2,5 méteresre nő a fa. Ez a lucnál 5-6-, az ezüstfenyő és a nordmann esetében 6-8 év is lehet. A 2,5 méteres a legnépszerűbb magasság, ez még befér a panellakásokba is.

A lucfenyőt illatáért és kedvező áráért kedvelik, az ezüstfenyő iránti kereslet az utóbbi évek csökkenése után ismét nő. A nordmann fenyőt azért kedvelik, mert tűleveleit hosszan megtartja. Az árak a tavalyinál alacsonyabbak, így a lucfenyőért általában 1800-2000 forintot-, az ezüstfenyőért 3000 forint körül, míg a nordmannért 5500-6000 forintot kérnek az árusok folyóméterenként.

A Verga Zrt. decemberben 500 darab különféle fenyőfát dob piacra, tudtuk meg Tengerdi Győző vezérigazgatótól. A fák kisebb része a saját erdeikből származik, a nagyobb részt viszonteladóként értékesítik.

Akik nem szeretnék, ha az ünnep miatt fát vágnának ki, a Csalán Egyesületnek van alternatív megoldása karácsonyra, ez pedig a gyökeres fenyő. Szalay Tímea egyesületi elnök elmondta, e téren is körültekintően kell eljárni. Ne olyan fát vegyenek, amely földben nevelkedett, majd kivágták, s betették egy konténerbe, mert annak már sérültek a gyökere.  Olyat kell választani, ami konténerben nevelkedett. Ezek általában kisebb termetűek. Az ünnep elmúltával se tegyék ki azonnal. Várják meg, míg elmúlik a fagy, addig tartsák párás helyen. Így jó eséllyel meg is marad az utókornak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!