Hírek

2014.12.13. 17:15

Az ünnepek közeledtével megszaporodhatnak a házalók, zsebtolvajok

Megszaporodnak ilyenkor, ünnepek tájékán a betörők, trükkös tolvajok, csaló házaló árusok, besurranó –, és alkalmi tolvajok az üzletek, bevásárló központok környékén, illetve a településeken, akik kihasználják az év végi kavalkádot, meg az emberek figyelmetlenségét, hiszékenységét, jó szándékát. Pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek a bűncselekmények – derült ki a megyei rendőrfőkapitányság tanácsaiból.

Kovács Erika

Sokan sajnos éppen ezekre az emberi tulajdonságikra „utaznak” - derült ki a rendőrség bűnmegelőzési javaslatiból. A „recept” elmondásuk szerint egyszerű: mindig zárjuk be otthonunkat, ne higgyünk, ne álljunk szóba idegenekkel, vásárláskor fokozottan legyünk figyelmesek! Minap történt egy Veszprém megyei faluban, hogy ismeretlen házalók ágyneműt kínálva bekéretőztek egy idős emberhez, de előtte kilesték, hogy rokona távozott tőle. Az idegenek kihasználva a helyzetet azt mondták neki, hogy rokona kérte, hogy vásároljon tőlük. A bácsi hitt nekik, beleegyezett a vételbe, miközben nézegette a holmit, az idegenek készpénzt loptak el házából. Végül közel 300 ezer forinttal távoztak az idős férfitől, aki bottal üthette nyomát a csalóknak, akikről az is kiderült, hogy értéktelen holmit adtak el neki drága pénzen. Ezek a rossz szándékú emberek gyakran próbálkoznak zöldség, például krumpli és tűzifa eladással is, főként kiszolgáltatott helyzetben levő, hiszékeny időseknél, akik elsőre örülnek a felajánlott segítségnek, és bíznak az ígéretekben.

Az esetek sajnos nem egyedülállóak a rendőrség szerint. Egyébként egész évben jellemzőek a hasonló esetek, amelyeknek egyetlen megelőzési módja van, soha, semmilyen körülmények között ne higgyünk idegeneknek, bármilyenmeggyőző, megható mesével is próbálkoznak. Ha rokonainkra hivatkozva próbálkoznak, járjunk utána! - javasolta a rendőrség.

Ne nyissunk kaput, ajtót idegeneknek, bármit is kérnek. Legtöbbször arra hivatkoznak, hogy éhesek, szomjasak, vagy útbaigazítást kérnek. Gondoljunk arra tisztességtelen szándékkal jöttek, és akár életünkre is törhetnek.

Mindemellett itt vannak az évvégi ünnepek, amelyek újabb kiváló alkalmakat nyújtanak a különféle bűncselekményekre. Az emberek többségének figyelmét ilyenkor eltereli a vásárlás, a karácsonyi forgatag, a látvány, és nem gondolnak arra, hogy körültekintőek és elővigyázatosak legyenek. Alapvető többek között, hogy soha ne tartsuk egymás mellett az összes iratunkat, főként a bankkártyát és kódját! Ha a kártya mégis eltűnik, azonnal tiltassuk le, adatait soha ne közöljük interneten, telefonon senkinek, például nyereményjátékot hirdetőknek.

A rendőrség külön hangsúlyt helyezett tanácsaiban arra is, hogy soha ne hagyjuk a gépkocsiban értékeinket! Sajnos gyakran előfordul az is, amíg a bevásárló kocsikat visszahelyezik a vásárlók a helyükre, nyitva hagyják autójukat. Ez pedig kiválóalkalmat teremt a rossz szándékú embereknek arra, hogy elvigyék az ott levő holmikat, értékeket. Jellemző, hogy az elkövetők ilyenkor próbálkoznak, egyikük valamilyen trükkel megszólítja a kiszemelt áldozatot, addig a másik megkárosítja, zsebéből táskájából, vagy akár autójából eltulajdonít értékeket.

Arról nem is szólva, hogy sokan szívesen helyezik pénztárcájukat rakodás, pakolás közben autójuk tetejére, ami a tisztességteleneknek igazán könnyű lehetőséget teremt arra, hogy a kiszemelt vásárló áldozattá váljon – vélekedett a rendőrség. Egy kis óvatosság, és az ünnep valóban ünnep lehet –hangsúlyozta a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!