Hírek

2014.08.31. 19:00

Az értelmiség szerepéről, felelősségéről beszélgettek Balatonszepezden

Az értelmiséghez tartozóknak még büntetéstől fenyegetve is ki kell állniuk az igazság mellett, fogalmazták meg többek között az első Szepezdi beszélgetésen szombaton.

Győrffy Árpád

Az ország minden részéből közel százan gyűltek össze a Magyar Népfőiskolai Társaság (MNT) és a Bibó István Népfőiskolai Alapítvány meghívására, hogy a népfőiskola udvarán, „a diófák alatt” a nemzet aktuális kérdéseiről és az értelmiség felelősségéről beszélgessenek. Mint Szigeti Tóth János, az MNT elnöke elmondta, minden év augusztusának végén meg akarják rendezni ezt a fórumot, hogy segítsék egy felelősségteljes, szabad gondolkodás kialakulását, mert az országnak nagy szüksége lenne erre.

Ángyán József (balról), Kukorelli István és Szigeti Tóth János a szepezdi konferencia szünetében (Fotó: Győrffy Árpád)

Az első előadó, Kukorelli István alkotmányjogász, az ELTE alkotmányjogi tanszékének vezetője az értelmiség felelősségéről beszélve elmondta, hogy a társadalom polgárosult rétegének mindig is volt egyfajta mintaadó felelőssége. Csoóri Sándor korábbi gondolatait továbbfűzve úgy vélte, az értelmiségiek munkájuk mellett azzal tesznek eleget társadalmi hivatásuknak, ha a felismert igazságból egyre többet mondanak ki, csökkentik, majd meg is szüntetik a felismert és a kimondott igazság közötti távolságot. A kiállás számtalan konfliktussal jár, az embert meg is büntethetik érte, de az értelmiségieknek ezt a feladatot akkor is vállalniuk kell.

Dr. Ángyán József, a Gödöllői Szent István Egyetem tanára az állami földek elosztásának példáján, illetve azzal alátámasztva fejtette ki, hogy az állam mostanra gazdasági érdekkörök kezébe került. Véleménye szerint ezek a gazdasági csoportosulások már nemcsak befolyásolni akarják a döntéseket, hanem a kormány, illetve a jogalkotás különböző szintjei gyakorlatilag már csak végrehajtják az érintett körök elvárásait, csak hivatalos formába öntik az általuk megalkotott szabályokat. Úgy véli, csak akkor indulhat az ország fejlődése megfelelő irányba, ha a teljes politikai elit távozik a hatalomból. A fórum további részében dr. Darvas Béla növényvédő szakmérnök a környezet- és élelmiszerbiztonságról, Pálné dr. Kovács Ilona egyetemi tanár a decentralizáció és jó kormányzás kérdésköréről beszélt. Az előadásokat vita követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!