Hírek

2014.12.15. 14:05

Az életkor nem akadály - Szervezéssel a szokások, elfoglaltságok áthangolhatók

Veszprém - Az idősek száma szűkebb környezetünkben és világméretekben is növekszik. Szakemberek becslései szerint a hatvan éven felüliek száma a következő két évtizedben megkétszereződhet.

Tungli József

Manapság különösen ilyentájt, az idősek világnapja körül a tapasztalatok átadásának lehetőségeit, a családban betöltött szerepek fontosságát emlegetik az idősödő nemzedékről megszólalók. Igaz, de hiányos a megállapítás, mert az említett embertömeg növekedése a jövőben eddig nem ismert terheket róhat eltartóira. A még soha nem tapasztalt helyzet kezelésében meghatározó szerepe lehet maguknak az érintett korúaknak. Az általuk megvalósítható lehetőségek közül néhány, ami a jelenlegi viszonyaink között megvalósítható. A kevésbé kötött időbeosztás miatt a szokások, elfoglaltságok áthangolhatók.

Elsősorban fontos a test ápolása, nevelése. Az életkornak, egészségi állapotnak megfelelő fizikai aktivitás életrendbe iktatása által elérhető, hogy ne az egészségügyi intézményekben eltöltött idő és a betegségtudattal foglalkozás legyen a mindennapokat meghatározó.

A megszokott ismeretszerzési módszerek mellett a gyors ütemben bővülő tech-nikai eszközök használatának elsajátítása a szellemi meg-újulás lehetőségét biztosíthatja. A helybe hozhatóság következtében bővül az élethosszig tanulás megvalósíthatósága. A legkülönbözőbb érdeklődési igények kielégítésével akár gazdaságilag kimutatható, értékteremtő foglalatosságok is beindíthatók.

A táplálkozási szokások, az élelmiszer minőségének és mennyiségének életkorhoz igazítása nagyon fontos, ezt mindenkinek önmagára vonatkoztatottan célszerű kitapasztalnia.

Az emberiség története folyamán az egymástól lényegileg különböző civilizációkban is megbecsülték az időseket, akárcsak napjainkban. Veszprémben a városvezetés köszöntötte őket a minap Fotó: Nagy Lajos

Keresni kell a társas lét színtereit. A fiatalabbakkal, gyermekekkel találkozás és együttlét formái számtalan le-hetőséget és állandó szemléleti frissességet biztosíthatnak. A közeledés bátorságának vállalásával felül lehet ír-ni azt az érzést, hogy nincs szüksége a követő korosztályoknak az idősekre.

Fontos a vidám, játékos, építő szellemiségű közösségek megtalálása vagy kialakítása. A közösségekben sokkal inkább, mint fiatal korban célszerű a megértő viselkedés, a másokra figyelés.

Elé kell menni a történéseknek. A mindennapokat átéléssel, felkészüléssel kell megélni. Érdekes megfigyelni a közvetlen és tágabb környezetet, az érzékeltekre lehetőségeinktől függően reagálni lehet. Ellenértékként elérhető az érzés, hogy az alkotás részesei lehetünk.

Az életkor előrehaladása értékké válhat mindenkinek. Következményként a leépülés kitolódhat, elmaradhat, de azért naponta tenni kell valami hasznosat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!