Hírek

2014.10.29. 15:25

Átgondolatlan a netadó

Ellenzéki képviselők szerint a kormány a netadó bevezetésével korlátozni kívánja az emberek internethez való hozzáférésének jogát.

Balassa Gergő

– Az internet olyan alapvető kommunikációs hálózat lett, mely meghatározza az élet minden területét, legyen szó kapcsolattartásról, munkáról vagy épp a tanulásról – mondta Mihályi Balázs.

A Magyar Szocialista Párt megyei elnökségi tagja a „Nem a netadóra!” című szerdai sajtótájékoztatójukon kiemelte: az internethez való hozzáférés alapvető emberi jog, amit a magyar kormány korlátozni kíván. A politikus úgy véli, a netadó bevezetése egy újabb sarc az emberek felé, mely újabb terhet és kiadást jelent a családok számára, valamint az informatika területén sikeresen működő vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozza. Az internetadó bevezetése átgondolatlan, kiforratlan és szükségtelen, fogalmazott Mihályi.

Jabronka Richárd és Mihályi Balázs (Fotó: Balassa Gergő)

Jabronka Richárd egy 300 előfizetővel rendelkező szolgáltató példáján keresztül mutatta be az internetadó következményeit. Az MSZP megyei Ifjúsági Tagozatának elnöke kiemelte, a párt minden lehetséges eszközzel tiltakozni fog az adó bevezetése ellen.

– Arra biztatunk minden civilt és magánszemélyt, hogy menjen el a tüntetésekre, nyilvánítsa ki hangját és tiltakozzon az adók bevezetése ellen – fogalmazott. A Napló kérdésére elmondta, törvényes eszközökben gondolkoznak, a megyében tüntetéseket és flashmobokat is szerveznek majd.

A Fidesz Veszprém megyei szervezete az ellenzéki párt sajtótájékoztatója kapcsán sajtóközleményt adott ki, melyet az alábbiakban teljes terjedelmében olvashatnak:

„A Fidesz veszprémi csoportja üdvözli, hogy a kormány is támogatja a Fidesz által kezdeményezett módosító javaslatokat, melyekből világosan látszik, hogy ahogyan korábban például a rezsicsökkentésnél, úgy a távközlési adó kiterjesztésénél is szigorú törvénnyel garantálják, hogy a szolgáltatók ne háríthassák át a költségeket. A Fidesz ehhez ragaszkodni fog, és ha kell, további törvényeket is módosít ennek érdekében. A Fidesz javaslatára a szolgáltatóktól beszedett adóból származó bevételeket a kormány az Európai Uniós támogatással megvalósuló, a szélessávú internet kiterjesztésére irányuló program önrészeként fogja felhasználni.

A programmal szélesebb lesz a hozzáférés, a szolgáltatóknak több előfizetőjük lesz, tehát számukra is megéri a beruházás. Ezért cserébe a szolgáltatóktól elvárható, hogy az önrész egy részét tegyék hozzá ahhoz az összeghez, melyet fejlesztésekre fordít a kormány. A távközlési adó kiterjesztése tehát egyetlen forint plusz terhet sem fog jelenteni az előfizetők számára.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!