Hírek

2015.02.25. 16:35

Átalakul a szociális ellátások rendszere

Idén március elsején lép hatályba a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosítása, amely szerint az aktív korúak ellátásával kapcsolatos ügyintézés állami feladat lesz, és a jegyzők hatásköréből a járási hivatalokhoz kerül.

Heffler Péter

Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a szociális ellátásokat érintő változásokról tegnap délelőtt tartott sajtótájékoztatót a megyeháza könyvtárában.

Az aktív korúak ellátásán belül kétféle ellátás lesz megállapítható, így a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, aminek kapcsán az érintettek a járási hivataltól április 30-ig tájékoztatást kapnak arról, hogy ügyük intézése a jegyzőtől a járási hivatalhoz került, illetve az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás. Ez utóbbi egy új ellátás lesz március 1-jétől, ami egy felülvizsgálat alapján dől el azon személyeknél, akiknek 2015 márciusa előtt rendszeres szociális segélyt állapítottak meg.

Takács Szabolcs kormánymegbízott (Fotó: Heffler Péter)

Takács Szabolcs kormánymegbízott elmondta, hogy a felülvizsgálat állását a Veszprém Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala ellenőrzi, minden érintett ügyfél pedig március 5-ig egy részletes tájékoztatást tartalmazó levelet kap.

Takács Szabolcs elmondta, hogy Veszprém megyében közel ötezer-háromszáz ellátott ügyének intézése kerül át a járási hivatalokhoz.

Fontos változás, hogy a házipénztárból történő kifizetés nem lesz lehetséges, ehelyett az ügyfelek lakcímükre, illetve amennyiben kérik, folyószámlájukra kapják meg az ellátásokat.

Az aktív korú lakosság ellátására vonatkozó kérelmek benyújthatók a kérelmező lakcíme szerint illetékes járási hivatalban, a települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál és a közös önkormányzati hivatalánál, a kormányablaknál, valamint a járási hivatalok munkaügyi kirendeltségein.

Az ügyfélbarát közigazgatás jegyében a kérelmek a településeken helyben átadhatók a járási hivatalok települési ügysegédeinek. A feladat ellátásában megyénk tíz járásában nyolcvannégy települési ügysegéd dolgozik. Fontos tudnivaló még, hogy az ügysegédek elérhetőségeiről a járási hivatalok adnak tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!