Hírek

2014.10.01. 16:07

Átadták a nyárádi felújított világháborús emlékművet

Kötelességünk, hogy emlékezzünk a hőseinkre, akik életüket áldozták a hazáért – hangsúlyozta Kontrát Károly országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a nyárádi felújított világháborús emlékmű átadásán.

Polgár Tibor

A szerda délutáni ünnepségen Pajak Károly, Nyárád polgármestere köszöntötte a szép számban egybegyűlteket.

– A hősi emlékműnek kiemelt szerepet kell betöltenie egy település életében, hiszen hidat képez a múlt és a jelen generációi között. Az emlékmű a tisztelet és a kegyelet kifejezője is. Tiszteletet sugároz a hősi halott felmenők iránt, valamint jelképes síremlékként a kései utódok itt helyezhetik el a kegyelet virágait. Ahogy minden család gondozza saját halottjai síremlékét, úgy a közösségnek is gondoznia kell a hősi emlékművét – fogalmazott a település első embere.

Fotó: Polgár Tibor

Kontrát Károly beszédében kiemelte, ezekben a hetekben, hónapokban emlékezünk az első világháború kitörésének 100. évfordulójára. Mint mondta, 1926. május 13-án avattak fel a nyárádi világháborús emlékművet, ami 1979-ben került a jelenlegi helyére.

– Nagy öröm számomra, hogy az emlékmű ismét teljes pompájában látható, és a környezete is szépen rendbe lett téve. Ezzel nem csak az emlékmű újult meg, hanem a hősök emléke is – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

– Kötelességünk, hogy emlékezzünk a hőseinkre, akik legszentebb kincsüket, az életüket áldozták a hazáért, és ezért soha nem lehetünk elég hálásak – fűzte hozzá.

Az államtitkár megjegyezte, a magyar honvédek az első világháborúban több fronton is példaértékűen helytálltak.

Pajak Károly lapunknak nyilatkozva elmondta, egy évvel ezelőtt szinte észre sem lehetett venni Nyárádon a világháborús emlékművet, olyannyira benőtte a gaz.

– Beadtunk egy pályázatot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottsághoz, aminek köszönhetően 4,8 millió forint támogatást nyertünk. Ezt az összeget az emlékmű restaurálására és tereprendezésre fordítottuk – tudtuk meg a polgármestertől. Hozzátette: többek között felújították az emlékmű kerítését, valamint járdát is építettek.

– Így egy szép közösségi terünk lett, amely méltó helyszíne lesz nemzeti ünnepeinknek, megemlékezéseinknek. A munka közel két hónapig zajlott, de a zöld növényzet gondozása, a virágok ültetése még folyamatban van – közölte Pajak Károly.

Az ünnepségen a Nyárádi Dalárda katonadalokkal működött közre, Nyulasi József pedig felolvasta a község világháborús hőseinek neveit. Végül a történelmi egyházak képviselői megáldották a felújított emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!