Hírek

2014.09.15. 06:38

Árvíz - Rekordidő alatt árasztotta el a víz Pulát (frissítve)

Minden idők legmagasabb vízszintjével tetőzött hétfőn a Veszprémi-séd Ősinél. Vízátfolyás miatt lezárták a 8415-ös számú út egy szakaszát.

Tremmer Tamás

Az éjszaka folyamán több helyszínen kellett szivattyúkkal beavatkozni a tűzoltóknak, homokzsákokkal védték a lakóingatlanokat több településen, Monostorapátiban kilépett a patak a medréből, egy családi házból telepítettek ki embereket.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében összesen 186 káresetről érkezett bejelentés műveletirányító ügyeletre; 168 műszaki mentés, 5 tűzeset és 13 téves jelzés. Többnyire elöntött pincékhez riasztották a tűzoltókat, de néhány patak is kilépett medréből -  tájékoztatott a Veszprém Megyei Ktasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Csépányi-Barczi Petra.

Vasárnap délután homokzsákokkal kellett védekezni Hidegkúton, Örvényesen, Úrkúton, valamint Kapolcs környékén is. Összesen tizenöt embernek kellett elhagynia otthonát ideiglenesen.

Ajkán a Torna patak okozott gondot. A nagy vízhozam miatt átbukott a töltésen a víz, több utcát veszélyeztetve. Homokzsákokkal kellett beavatkozni, azonban az ár gyorsan apadni kezdett.

Kapolcson, Vigántpetenden és Monostorapátin is homokzsákokkal kellett védeni lakóingatlanokat. Kapolcson, a Malomszigeten körülbelül tizenöt családi házat veszélyeztetett az árvíz.

Az éjszaka sem telt el munka nélkül: több város – Balatonfűzfő, Veszprém, Pápa, Ajka, Badacsonytomaj – tűzoltói dolgoztak a káresetek felszámolásán. Monostorapátiban a medréből kilépett patak körülbelül száz méter hosszan átfolyt az úton, melynek következtében egy családi házból egy embert és két gyermeket kellett kihozni, őket rokonoknál helyezték el. Tapolcai önkormányzati és badacsonytomaji hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, akiknek egy családi házat kellett homokzsákokkal megvédeni.

Az éjszaka folyamán több helyszínen kellett szivattyúkkal beavatkozniuk a Veszprém megyei tűzoltóknak. Elárasztott pincékhez vonultak szinte az egész megye területén, többek között Tihanyba, Pécselyre, Örvényesre, Balatonfüredre, vagy Ajkára.

Tűzoltóink jelenleg is, folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán.

A vízhelyzetre tekintettel a Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. a Gerence patak áradása miatti vízátfolyások okán Veszprém megyében szeptember 12-én este lezárták a Pápa–Vaszar–Gyarmat összekötő út, Pápa és a takácsi elágazás közötti szakaszát, amit csak vasárnap 10 óra után feloldottak, majd hétfőn reggel 7 órától ismét zárlat alá került az út.

Nemesszalóknál a Hajagos pénteken 23 órakor 121 centin tetőzött, ami mindössze öt centivel marad el a valaha mért legmagasabb vízállástól. Szombaton a patak apadni kezdett, majd vasárnap újabb ár érkezett: éjfélkor 149 centin tetőzött, majd kis apadás után ismét emelkedni kezdett a vízszint: szeptember 15-én délben 152 centin állt a mérce, innen lassú apadásnak indult.



Rekordidő alatt árasztotta el a víz Pulát

Felbolydult méhkashoz hasonlított hétfőn reggel Pula. A falu Kapolcs felőli oldalán homokzsákok, sár és egy átvágott út emlékeztetett a nem mindennapi küzdelemre.

A víz rendkívül hirtelen zúdult rá a településre vasárnap délután. A helyiek emlékezete szerint 17 óra körül figyeltek fel arra, hogy az Eger-patak kilépett a medréből, s a víz megjelent a 77-es főúton, és szemmel láthatóan emelkedett a szintje. Amire megkezdték a homokzsákolást, már több lakás vízben állt. Az egyre csak emelkedő vízhozam miatt sötétedés előtt átvágták az Eger-patak hídjára vezető utat, ami felgyorsította az ár lefolyását. A víz 22 órára húzódott vissza annyira, hogy csak a sár és az iszap maradt utána. A falu idősebb lakói még emlékeznek az 1963-as áradásra, de a patak szintje ilyen magasan akkor sem állt!

Vasárnap este ilyen magasan állt az Egere-patak vízszintje


Az egyik legmélyebben fekvő házban egyedül él Szabó Károlyné. Az idős asszony fáradtan, elgyötörten mesélte, idézte fel az előző nap eseményeit. Miközben beszélt, folyamatosan dolgozott, hordta, vitte az elázott holmikat.

Szinte percek alatt tört be a víz a küszöb alatt, aztán csak emelkedett és emelkedett. Olyan magasan állt a vízszint, hogy a bejárati ajtót sem tudta kinyitni. Az ablakpárkány alatt tíz centire állt meg a víz, képzeljük el, mi volt a lakásban, ahol minden víz alá került! A háziállatait is menteni kellett, azokat szintén veszélyeztette az ár, de szerencsére sem a tyúkoknak, sem a diszkóknak nem esett bajuk.

A faluból sokan voltak körülette, mindenki segített a Teri néninek. „Nem tudom, mi lett volna velem, nélkülük. Nem tudok elég hálás lenni nekik”, mondta elcsukló hangon.

Hajnali fél kettőig bírták erővel, aztán lepihentek, de hétfőn kora reggel már újra talpon voltak, folytatták a helyreállítást. „Úgy már semmit nem lehet már helyre hozni, ahogy volt”, jegyezte meg keserűen.

A szomszédjában élő család valamivel jobban járt, mivel a házuk körülbelül 50 centivel magasabban fekszik, mint Teri nénié. Borbély Attila és felesége arról beszéltek, hogy a kertjükben 18 óra körül jelent meg a víz. Azonnal nekiláttak: saját murvájukkal töltötték a zsákjaikat, de a beázást így sem tudták megúszni. A konyhában három-, a fürdőben 5-8 centi magas állt a víz. Három szobát sikerült megmenteni, a küszöbökre fektetett zsákoknak köszönhetően ide csak beszivárgott a víz.

Szabó Károlyné kertjében ilyen magasan állt a víz (Fotó: Tremmer Tamás)

Az út másik oldalán álló ház egy idős német házaspáré, az ingatlanra Borbélyék felügyelnek. Alapesetben az Eger-patak a kert végében csak csörgedezik, most azonban mindent tönkretett. Borbély Attila elmesélte, a tulajdonosok két hete mentek haza, ők pedig félve szóltak nekik, hogy jöjjenek vissza. Az este készült fényképeket el sem mertük küldeni nekik. Mentünk egy kört itt is: a pusztítás nyoma mindenütt. A visszahúzódó patak partján termények: a feljebb fekvő ingatlanokból hozott burgonyát, sárgarépát és a többit terítette szét a víz. A látótávolságban csak kidőlt kerítések voltak, rajtuk vastagon az uszadékkal. A téliesített kültéri medencét iszapos lé vette birtokba

Egy emberként mozdult meg a falu a bajba jutottak megsegítésére. Kertész Lajos polgármester szerint könnyebb lenne összeszámolni, kik azok, akik nem voltak ott a falu végén. Mindenki mentette a menthetőt. Ennek az összefogásnak köszönhető, hogy saját erőből tudták orvosolni a vasárnapi problémákat.

Beszélgetésünk során az is kiderült, hogy nem gátszakadás okozta a falu elöntését. Jelezte, az Eger-patak felső szakaszán két működő és egy üzemen kívüli halastó található. A Pulára lezúduló nagy vízre magyarázatot adhatott volna, ha valamelyik gátja átszakad. Mégsem ez történt, mondta Kertész Lajos, aki erről személyesen is meggyőződött. Mi több, a halastavak inkább csillapították az árhullámot, tette hozzá. Ha tényleg átszakad valamelyik gát, a mostaninál több ház került volna víz alá a településen, sokkal nagyobb lett volna a pusztítás.

A vasárnap estét, éjszakát átvészelve a hétfő a takarításé volt. A megnyugvás csak később jöhet. Egyelőre még a homokzsákokat is a helyszínen hagyták, a következő két napra ugyanis további esőt jósolt a meteorológia. Jobb félni Az önkormányzat azonban gyorsan lépett, hétfőn este rendkívüli testületi ülésen döntöttek az anyagi támogatás mértékéről.

Hétfőn kora este a katasztrófavédelem nem számolt be kritikus helyzetről, eszerint megyénkben nem volt szükség homokzsákok elhelyezésére, árvízi és belvízi védelmi intézkedésekre.

Arról nem volt tudomásuk, hogy hova kerültek a bajba jutott háziállatok, házi kedvencek. Németh Nóra állatvédő, a Bakonyi Állat- és Természetvédő Egyesület elnöke azt mondta, közösségi oldalukon közzétették, hogy számíthatnak rájuk azok, akik segítségre szorulnak állataik elhelyezésekor.

Eddig egy kérés érkezett hozzájuk Ajkáról, ahol egy rémült kutyát helyeztek el, mert gazdája kórházban van.

Esti híreink: Minden idők legmagasabb vízszintjével – ami majdnem kétszerese az eddiginek! - tetőzött hétfőn a Veszprémi-séd Ősinél, 13 órakor 196 centit mértek, szerencsére a gyors áradást gyors apadás követte.

Vízátfolyás miatt lezárták a 8415-ös számú út egy szakaszát Veszprém megyében. A Nagypirit községet Bobával összekötő 8415-ös számú utat 2014. szeptember 15-én 20 óra 15 perctől az 5-ös és 7-es kilométerszelvények között, vízátfolyás miatt lezárták. Nagypiritről Boba település a 8-as számú főút felé kerülve érhető el.

Megnehezítette a veszprémi állatkertészek életét is a múlt heti csapadékos időjárás. A szokatlanul sok eső felpuhította a külső kifutók talaját, így több állatfaj napokig a belső kifutójában maradt, közölte érdeklődésünkre Török László igazgató. A hőmérséklet csökkenése miatt több melegkedvelő állatfaj tartási helyén megkezdődött az épületek fűtése.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!