Hírek

2014.08.30. 12:33

Aratóünnepet tartottak Ajkán (frissítve)

Meg kell ismertetni a mai gyerekekkel a gabona értékét, az aratás fáradságát és a kenyér tiszteletét – vallják az első ajkai aratóünnep szervezői.

Az Ajka és Térsége Civil Szervezetek Szövetségének a Panellakó Civilek (Pa-Ci) projektje hozta létre az ünnepélyt, amelynek programjait a gabona, az aratás és a kenyérsütés köré építették. A rendezvényt Gerencsér Hilda, a civil szervezetek szövetségének az elnöke nyitotta meg, majd Bakos Frigyes ajkai plébános, kerületi esperes megáldotta az előző napon megsütött gyepesi kenyeret. Verejtékes munka elvetni a magot a földbe, aztán amikor megérik, learatni – elevenítette fel gyermekkori emlékeit az esperes. A régi ember megbecsülte a kenyeret, viszont a mai gyerekek már nem tudják, hogy mit jelent aratni, nem tudják értékelni a kenyeret és az emberi munkát, ezért fontos minél több gyermeket bevonni az ilyen ünnepekbe – hangsúlyozta Bakos Frigyes, majd megkínálták a vendégeket a megszentelt kenyérrel.

A múlt századi hangulatot népi játékokkal is igyekeztek közelebb hozni a vendégekhez. Fülöp Ferenc Balatonalmádiból hozott logikai, ügyességi és szórakoztató játékokat. Királyné Mátics Ilona kézműves foglalkozással várta a kicsiket. Dománé Egervári Brigitta a gyöngyfűzést, Véber Lászlóné mézet, Pékné Nyirő Anita a Nomádia park eszközeit mutatta be, Szabó Ágoston és Kristóf Gárdonyi Ágnessel Devecserből vitt saját készítésű ékszereket. Kapolcsi Szabó Karola szalmafonó, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjaként arató koszorút és díszeket, valamint a versenyre ajándékokat készített. Az aratóünnepen fellépett a Flowers aerobik csoport. Lelkesen szurkoltak a vendégek délután a rendőrök és a tűzoltók közötti mérkőzéshez. Az egyenruhások az aratáshoz kapcsolódó játékos feladatokban mérték össze tehetségüket, mint például szalmabála-görgetés, egy zsák búza cipelése. A versenyben a rendőrök egy kicsivel ügyesebbnek bizonyultak a tűzoltóknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!