Hírek

2014.10.17. 08:45

Kiömlött az ammónia a jégkrémgyárban

Veszprém – Kiömlött az ammónia pénteken tíz órakor a Veszprémi Jégkrémgyár kompresszorházában karbantartás közben. Közel kétszáz embernek kellett elhagynia munkahelyét – tudtuk meg.

Kovács Erika

Senki nem sérült meg – közölte Bóna Balázs a megyei mentőszolgálat mentésirányítója. A megyei katasztrófavédelem közölte: a helyszínre a veszprémi, a balatonfűzfői és a pétfürdői tűzoltók, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és mobil labor ment.

A megyei katasztrófavédelem szakemberei órákon át folyamatosan mérték a gyár környékén az ammóniagáz koncentrációját. A mérések azt igazolták, hogy semmilyen szennyezés nem történt a lakosság körében sem, így mindenki biztonságban volt
Fotó: Nagy Lajos

Szolgainé Soós Gabriella, megyei katasztrófavédelmi szóvivő közölte: a jégkrémgyár szakemberei a sérült vezetéket elzárták. A kiáramlott gáz koncentrációja az egészségügyi határértéket a telephelyen sem haladta meg, azonban a katasztrófavédelmi mobil labor a lakosság védelme és megnyugtatása érdekében a környező utcákban is folyamatosan mérte a gázkoncentrációt. A mérések alapján megállapították, hogy a környéken sem érte el az egészségügyi határértéket.

A helyszínt a rendőrség biztosította – közölte érdeklődésünkre a megyei rendőr-főkapitányság.



– Kis műszaki meghibásodás kapcsán minimális mennyiségű ammónia került a légtérbe, pontosabban az egyik belső kompresszor házba, amit a kollégáink azonnal lokalizáltak, személyi sérülés nem történt. A gyár területén kívülre semmilyen szennyezés nem jutott – hangsúlyozta Keő Ferenc, a veszprémi jég-krémgyár főmérnöke az üzem bejáratánál pénteken kora délután tartott sajtótájékoztatón.



Az előzményekről hozzátette: automata berendezés ügyel a biztonságra, az riasztotta a kezelő személyzetet, és azonnal a katasztrófavédelmet is. A légtérbe minimális mennyiségű ammónia került. A főmérnök ezt úgy érzékeltette, hogy egy köbméter levegőbe mindössze egy gyűszűnyi mennyiség jutott ki. A gyárban ezen a héten karbantartást végeznek, a 195 dolgozó ebben vett részt, így a történtek a termelésben kiesést nem okoztak. A tűzoltók a sajtótájékoztató idején is ventillátorokkal szellőztették az üzemet, ami a főmérnök szerint egy-két órán át tarthat. Kiemelte: a katasztrófavédelemmel együtt egész évben folyamatosan gyakorolják a mostanihoz hasonló helyeztek kezelését, ezért történt ezúttal is gördülékenyen minden. A főmérnök azt mondta, hogy akkor fordulhat elő esetleg probléma, ha egy köbméter levegőbe legalább négy gyűszűnyi ammónia kerül, és az emberek azt tartósan belélegezik. A mostanihoz hasonló probléma még nem történt náluk.

A helyszínen a jégkrémgyár dolgozói érdeklődésünkre – a kerítésen átkiabálva – azt mondták: nem ijedtek meg, és nem félnek a történtek miatt. A környéken járókelők és dolgozók közül többen azt mondták, ők bizony megijedtek attól, hogy a gáz egészségügyi problémát okozhat nekik, emiatt zárt helyre mentek az utcáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!