Hírek

2013.03.13. 17:35

Állandóan szűrik a vérüket

Veszprém megyében több mint 250 vesebetegnek van szüksége arra, hogy hetente háromszor négy órát töltsön egy dialízisközpontban, ahol átszűrik a vérét.

Varga Domokos Péter

Erről a vese világnapjához kapcsolódva (március 14.) a B. Braun Avitum 3. számú veszprémi dialízisközpontjában tájékoztatták a Naplót. Dr. Benke Attila orvos-igazgatótól és dr. Mácsai Emília nefrológus, diabetológus szakorvostól megtudtuk, a Veszprémben működő dialízisközpontban 182 beteget látnak el, a többit az Ajkán működő intézetben.

 

Dr. Benke Attila elmondta, intézetükben 182 beteget látnak el. Nekik heti háromszor négy órát kell eltölteniük a dializálóban (Fotó: Penovác Károly)

A betegek egy része (32-en) ma már az otthonában végezheti el a vére méregtelenítését, hasi dialízis segítségével. Nekik csak kontrollvizsgálatra kell megjelenniük. Akinek a veseelégtelensége olyan szintű, hogy dialízisre szorul, annál gyógyulást csak a vesetranszplantáció (átültetés) eredményezhet.

Évente a veszprémi dialízisközpontból átlagosan öt embernél kerül erre sor, már idén is elvégezték egy betegnél. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a két rizikócsoportba tartozóknak (a magas vérnyomásban és a cukorbetegségben szenvedőknek) legalább évente egyszer úgynevezett nagy laborvizsgálaton kell részt venniük. A vesedialízist az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatja, tehát a betegek a kezelést a társadalombiztosításuk terhére vehetik igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!