Hírek

2013.07.06. 17:52

Állampolgársági esküt tettek a kisbaconiak

Sóly - Összetartó, erős nemzet a magyar, mondta dr. Navracsics Tibor a szombati Sólyomünnepen, ahol Sóly erdélyi testvértelepülésének, Kisbaconnak lakói tettek ünnepélyes állampolgársági esküt.

Balla Emőke

A közigazgatási és igazságügyi miniszter úgy fogalmazott, Sóly nemcsak egy falu, de jelkép, a keresztény Magyarország jelképe, Szent István innen indult Koppány legyőzésére. Az állampolgársági eskü kapcsán a kisbaconiaknak megjegyezte: nem ma váltak magyar állampolgárokká, mindig is azok voltak.

A magyar nemzet erős és összetartó, egy emberként áll ki a határon belül és határon túl élőkért. Bikádi László polgármester, református lelkész azt mondta, testvérek vagyunk; a magyar vér, magyar szív, magyar nyelv tesz bennünket testvérekké. Összeköt bennünket a hitünk, a nyelvünk és a vérünk. Bejelentette, hogy az állampolgársági esküt tevő harminckilenc kisbaconit tiszteletbeli sólyi polgárokká fogadja. Sóly és Benedek Elek szülőfaluja, Kisbacon 2008 óta testvértelepülések. A két falu kapcsolatát, együttműködését az erdélyi küldöttség vezetője, Benedek Márta idézte fel. 2009-ben Kisbaconban együtt ünnepelték a nagy mesemondó, Benedek Elek születésének százötvenedik évfordulóját, áprilisban a kisbaconiak jártak Sólyban. Köszönetet mondott azoknak, akik segítettek abban, hogy a magyar állampolgárságot másfél hónap alatt megkaphassák. Ajándékba egy székely fafaragó munkáját, kopjafát hoztak, amit a református templom mellett állítanak fel, rajta a felirat: Sóly-Kisbacon kapcsolatának erősítésére.

A vendégek esküt tettek, hogy Magyarországot hazájuknak tekintik, majd átvették honosítási okiratukat. A színes, változatos programot kínáló Sólyomünnepen a polgármester köszöntötte a tizennyolc éves sólyi fiatalokat és bejelentette, hogy a református templomot nemzeti emlékhellyé nyilvánították. A délutáni rekordkísérlet eredménye, a Magyar Rekord Egyesület tanúsítása szerint a sólyi királyi kard az ország legnagyobb fakardja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!