Hírek

2012.04.19. 06:17

Állami kézbe kerülnek a kórházak

Veszprém - A kórházak állami tulajdonba vétele az előre eldöntött ütemterv szerint zajlik, a május 1-jén záruló időszakban a megye valamennyi kórháza átkerül állami kezelésbe - mondta el lapunknak a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Varga Domokos Péter

Dr. Rácz Jenővel, aki a Csolnoky Ferenc megyei kórház főigazgatója is, áttekintettük az ütemezést. Közölte, a megye kórházainak egy része korábban is állami tulajdonban volt, ilyen a balatonfüredi Állami Szívkórház, a Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ Balatonfüredi Kardiológiai Rehabilitációs Intézete és a MÁV rehabilitációs intézete. Ez év január 1-jével a megyei kórház és farkasgyepűi tüdőgyógyintézet, május 1-jével pedig a megyében lévő összes kórház állami működtetésbe kerül. Ebbe a körbe beletartozik Ajka, Pápa, Zirc, Tapolca és Várpalota. Utóbbiak kapcsán Rácz Jenő elmondta, egy részüket gazdasági társaság vagy magántulajdonos működteti.  

Újra pályáznak az igazgatók - A megyei kórház átvállalná a tapolcait


Ilyen Tapolca is, ahol a kórházat a város száz százalékos tulajdonát képező kft. működteti, valamint Várpalota, ahol a működtető magánszemély.

Tapolca esetében a tulajdonosváltás nem jelent problémát, de Várpalotán még meg kell találni a megfelelő jogi formulát. Ha a jelenlegi jogi keretek nem elegendőek - a jogalkotó sem írt bele minden korházat a törvény mellékletébe -, akkor el fogják végezni a szükséges törvénymódosításokat. Az viszont egyértelmű cél, hogy valamennyi kórház egységesen állami tulajdonba és működtetésbe kerüljön  szögezte le a kórházszövetség elnöke.

Rácz Jenő azt is elmondta, a Csolnoky Ferenc megyei kórház változatlanul tartja a tapolcai kórház korábbi tulajdonosának tett ajánlatát, miszerint átvállalnák a tapolcai intézmény működtetését, ami azt jelenti, hogy szervezetileg a megyei kórházhoz csatolnák, így Tapolcán meghagyhatnák a belgyógyászati aktív ágyakat. A tulajdonos államot most a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) képviseli, ők az erről eddig meghozott határozatokat felfüggesztették. A Gyemszi még nem hozott döntést, de Rácz Jenő leszögezte, ha az állam az eredeti elképzelés szerint veszi át a tapolcai kórházat, akkor ott a teljes aktív ellátás, tehát a belgyógyászat és a sebészet is megszűnik, rehabilitációs járóbeteg- és egynapos ellátások maradnak az intézményben.



A tulajdonosváltás azzal jár, hogy újra meg kell pályáztatni a főigazgatói és a gazdasági igazgatói helyeket. Rácz Jenő elmondta, az átvétel követően március 31-ig kellett ezeket a pályázatokat kiírni. (Ez értelemszerűen az addig átvett megyei kórházakat érintette.) A jelenlegi vezetés mandátuma addig tart, míg a pályázatok alapján ezeket a sátuszokat be nem töltik. Viszont több intézményt - köztük a Veszprém megyei kórházat is - gazdasági társaság működteti, emiatt a kiírás ezekben az esetekben nem felelt meg a jogi előírásoknak. (A gazdasági társaságok által működtetett kórházak dolgozói nem közalkalmazottak.) Ezért ezeket a pályázatokat visszavonták, az újat a gazdasági társaságok közgyűléseinek kellett kiírni, ez a Gyemszi felhatalmazása alapján meg is történt. Az eredeti kiírás szerint július 15-ig kellett volna az új vezetőket kinevezni, a gazdasági társaságok által kiírt pályázatoknál ez augusztusra tolódik el. Rácz Jenő a kiírás alapján megfelel a feltételeknek, így pályázni kíván az igazgatói posztra.

 

A megyei kórház már állami kézben

A Csolnoky Ferenc megyei kórházat az állami tulajdonba kerülésig gazdasági társaság működtette. Ez a nonprofit zrt. az alapításakor 99 százalékban a megyei önkormányzat, egy százalékban pedig Sümeg város önkormányzatának tulajdonában volt. A tulajdonosváltást követően került át a 99 százalékos megyei önkormányzati tulajdon az államhoz. Sümeg város egy százalékos tulajdoni hányada változatlanul megmaradt. Mivel teljes egészében önkormányzati tulajdonról volt szó, intézményi dolgozói résztulajdonos program nem volt. A Veszprém megyei kórház dolgozói a felügyelő bizottságban képviseltetik magukat, a gazdasági társasági törvénynek megfelelően.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!