Hírek

2013.11.12. 14:47

Áll a bál a cigánybál miatt

Veszprém - Kitiltották a cigánybált a Városi Művelődési Központtól (VMK) - keresett meg a helyi roma önkormányzat elnöke.

Győrffy Árpád

Rupa László elmondta, hogy a városban élő romák biztatására rendeztek áprilisban nagy sikerrel jótékonysági cigánybált több együttes közreműködésével a VMK-ban. A bál bevételét a Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Speciális Szakiskolának ajánlották fel.

Novemberben ismét bált szerettek volna rendezni. Meg is állapodtak a VMK illetékes munkatársával, de néhány órával később azt a jelzést kapták tőle, hogy Neveda Amália igazgató nem engedélyezte a rendezvény megtartását az intézményben. Miért nem lehet cigánybál a VMK-ban, kérdeztem az igazgatót.

- A bál végére rendőröket kellett hívni a Nyugalom Kft. dolgozójának, ezért nem járultam hozzá - válaszolta az igazgató.

- Rupa László szerint semmiféle incidens nem volt. Ő csak arról hallott, hogy környékbeli lakók állítólag telefonálhattak a rendőrségre.

- Szó sincs arról, hogy ez a döntés Rupa Lászlóék ellen irányul, akikkel már nagyon-nagyon régóta együtt dolgozunk, sokszor tartottak nálunk már rendezvényt. Egyszerűen ezért a rendőri intézkedés miatt, meg amúgy is, mi csak biztonsági őrökkel vállalunk egy ilyen rendezvényt. Ez egy művelődési ház.

- Rupa úr azt mondta, hogy már áprilisban is vállalta, hogy az Önök által odaállított biztonsági őrt is fizeti, és most sem lett volna kifogása az ellen, hogy akár Önök által állított több biztonsági őrt is fizessen.

- Egyedül ez a rendőrségi intézkedés volt, ami miatt úgy döntöttünk a kollégákkal együtt, hogy nem szeretnénk felvállalni egy ilyen jellegű bált. Hangsúlyozom, nem a Rupa úrék ellen szól, hanem ez egy kulturális intézmény. De még történtek más dolgok is.

- Ha vannak más dolgok, azoknak nyoma van. Önök szerződést kötnek egy-egy ilyen használatról, és ha vannak ilyen dolgok, akkor a szerződés alapján számon kérik, hogy nem a szerződés szerint. Hogyha áprilisban voltak dolgok, akkor annak megfelelően számon kérték. Ennek nyoma van, gondolom én, hogy probléma volt, hogy előző problémák miatt történik.

- Dolgozunk mi együtt a kisebbségi önkormányzattal Gizella napon, bérelnek tőlünk termeket oktatás céljára, vagy előadás céljából. Tehát semmi ilyen diszkriminatív jellegű dolog ebben nincs, hanem tényleg az van, hogy ez mégis egy kulturális intézmény. A rendőri intézkedés nem jó pont egy kulturális intézmény életében.


Egy állítólagos korábbi rendőri intézkedés miatt nem tarthatnak cigánybált a romák a VMK-ban (Fotó: Nagy Lajos)



Megkérdeztük Szilágyi Attilát, a Nyugalom Kft. egyik vezetőjét, mi is történt. Mint elmondta, a dolgozójuk feljegyzése szerint egy fiatalokból álló társaság nem akarta abbahagyni a bálozást négy órakor. A biztonsági őr emiatt a rendőrségtől kért segítséget. Intézkedésre azonban nem került sor, mert a fiatalok a rendőröket látva, önként távoztak - mondta Szilágyi Attila.

Valóban nem fejeződött be a bál a tervezett időben, és ezt a biztonsági őr kifogásolta, erősítette meg Rupa László. Ugyanakkor ő az előtérből semmiféle rendőröket nem látott, a bált maguktól fejezték be negyedórás késéssel. Rupa László szerint ekkor a biztonsági őr már ott sem volt, mert négy órakor arra hivatkozva távozott, hogy lejárt az ideje.

Megkerestük a rendőrséget is, volt-e, s ha igen milyen intézkedés. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálatától azt a választ kaptuk, hogy a nyilvántartásuk szerint az érintett időpontban intézkedés, kivonulás ilyen ügyben nem történt, sőt még bejelentés nyomát sem találták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!