Hírek

2017.04.30. 14:28

Áldás a termésre Zircen

Zirc – A négy égtáj fele fordulva imádkoztak a hívek és kérték Isten áldását a bőséges termés reményében.

Kutasi Zsófia

A bakonybéli úti keresztnél Zirc határában a búzatábláknál a hagyományoknak megfelelően Huszár G. Lőrinc O.Cist. zirci plébános celebrálásával zajlott a vetés megáldása és az imádság a jó termésért vasárnap.

A plébános elmondta, az egyház megáldja és igyekszik a jóisten oltalma alá helyezni többek között az emberi munka eredményeit, így a vetéseket is. Április végén a jó termésért, a kedvező időjárásért imádkoznak. A szokás Szent Márk evangélista napjához kötődik, amely április 25-én van, de a rá következő vasárnap tartják.

Van, ahol templomban imádkoznak, vagy körmenetben kimennek a határba. Az úgynevezett búzaszentelés során ima hangzik el a jó termésért és a természeti csapások elhárításáért, emellett a vetés minden fajtáját, a fákat és a szőlőket is megáldják.

Zircen jó ideje hagyomány, hogy a bakonybéli úti keresztnél végzik el a szertartást. Korábban is a környéken volt a búzaszentelés, mióta felújították, a feszületnél gyűlnek össze a hívek.  A zirciek a négy égtáj felé fordulva áldó imád mondtak és evangélium hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!