Hírek

2017.03.24. 07:58

Gondatlanságból sérült meg egy munkás a devecseri cégnél

Ajka - Felfüggesztett fogházbüntetést kapott az a fiatalember, akit az elsőfokú bíróság bűnösnek ítélt meg maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében.

Penk Tímea

Közel másfél évvel ezelőtt egy devecseri cégnél árumozgatás közben az egyik alkalmazott megsérült. A kulcscsont-, borda- és sípcsonttörések mellett belgyógyászati megbetegedéseket is okozott a baleset, a gyógyulás százhúsz napra tehető.

Az eljárásban résztvevő szakértő megállapította, hogy az emelő igen súlyos rakományát nem megfelelően rögzítették, és ez közvetlen oka a munkahelyi balesetnek.

Noha a sértetti közrehatás is megállapítható, a vádlott nem tartotta be a munkavédelmi és biztonsági rendelkezéseket. Elmondta, hogy a szállítás elősegítése érdekében daruzott, de erre nem volt jogosultsága. A jármű kulcsát átadta neki a sértett, akinek nem szabadott volna a súlyos teher közelébe menni.

Az ügyészség kiemelte az emelőgép kezelőjének a felelősségét, és hogy a próbaemelést követően is választhattak volna biztonságosabb eszközöket az anyagmozgatásra. Számos enyhítő körülmény figyelembevételével az Ajkai Járásbíróság egy év fogházbüntetést szabott ki a vádlottnak, amelyet egy év négy hónapra felfüggesztett. Az ügyészség és a vádlott is három nap gondolkodási időt kért a fellebbezési jog esetleges érvényesítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!