Hírek

2014.09.17. 08:32

Agyonverte testvérét - Tizenöt év fegyházbüntetést kapott a vádlott (frissítve)

Veszprém - Legfeljebb kétszer ütöttem meg a testvéremet, de többször nem. Hogyan lett sok sérülése, azt nem tudom – ezt mondta H. J., akit különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádol az ügyészség. Dr. Pfeifer Péter tanácsvezető bíró a vádlottat és tanúkat hallgatta meg szerdán, a Veszprémi Törvényszéken.

Kovács Erika

Dr. Györe István ügyész a vádiratból felidézte: a 63 éves sértett Zircen lakott a postás üdülő gondnoki lakásában, rossz egészségi állapotban volt. A testvére, H. J. vádlott 2013. augusztus 7-én meglátogatta, ahová édesanyjától Nagyesztergárról ment, 21 óra körül. A testvérével együtt nagyobb mennyiségű bort ittak. Augusztus 8-án, 7 óra körül a vádlott bántalmazni kezdte a sértettet, aki védekezni sem tudott mozgáskorlátozottsága és súlyos fokú alkoholos állapota miatt. A vád szerint a vádlott brutálisan bántalmazta, sokszor megütötte, a sértett földre került, nyakán taposás, fojtogatási nyomai látszottak. Ezután a vádlott a zirci rendőr őrshöz ment, a bejáratnál mezítláb topogott. Igazoltatták, ekkor közölte a vádlott, hogy a testvére földön fekszik, csupa vér. A sértettet a mentők már nem tudták megmenteni. Igazságügyi elmeorvosi vizsgálat szerint a vádlott beszámíthatósága nem volt korlátozott tette elkövetésekor. Az ügyész kiemelte: a vádlott a sértett halálát kívánta, és ittas volt ő is.

 

H. J. vádlott elmondta: „kétszer megütöttem a testvéremet, de többször nem. Ittunk, aztán lefeküdtünk, én a földön feküdtem, külön szobában, nem volt veszekedés köztünk. Felébredtem, nekimentem az asztalnak, fellöktem, az öcsém felugrott, elkapta a ruhámat, mellbe vágott, kértem engedjen el, majd visszafeküdtem. Az öcsém kiment az udvarra, káromkodott, mondta, hogy már megint itt vagyok, aztán megint felébredtem, hogy kimenjek a mosdóba. Akkor láttam, hogy ott fekszik az öcsém, odatérdeltem mellé, meg is foghattam, akkor észleltem, hogy meghalt, ezért elmentem a rendőrségre”. Közölte még: a testvére úgy mozgott, ahogyan ő. Arra emlékezett, hogy bort ittak, de arra nem, hogy mennyit. Többször italoztak együtt, de korábban nem veszekedtek. A vádlott szerint most az volt a baj, hogy nekiment az asztalnak. Utalt arra is, hogy anyagi gondjai nem voltak, egyszer kért pénzt a testvérétől. Az édesanyja azt mondta neki, hogy előtte nap megverték az öccsét. A bíró kérdésére, hogy ennek miért nem látszott nyoma korábban, arra nem tudott válaszolni.

Dr. Kiss Barnabás védőügyvéd a vádlott személyi tulajdonságainak vizsgálatát kérte, ezért indítványozta H. J. felesége meghallgatását. Erről később dönt a bíróság.

- Arra ébredtem, hogy testvérem már halott volt, minden véres körülötte, történt vele valami baleset - ezt mondta a zirci rendőrségen a zilált, zavartnak tűnő vádlott, akinek ruhája, keze véres volt - ez derült ki tanúk vallomásából. A gondnoki lakásban ők találták meg a véres sértettet, aki életjelenséget nem mutatott.

A tárgyalást további tanúk, majd szakértők meghallgatásával folytatták. A bíró nem zárta ki, hogy ma ítéletet is hirdet.

Frissítés: Tizenöt év fegyházbüntetést kapott a vádlott, és legkorábban büntetése kétharmad részének letöltése után szabadulhat. A közügyektől tíz évre eltiltották.

Az ügyész súlyosbításért, az ügyvéd enyhítésért fellebbezett. A végső ítéletet a Győri Ítélőtábla hozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!