Hírek

2013.08.21. 15:12

Ablakot nyitott a barokk zenére

Király Dóra, Székely Fanni, Erzberger Dávid és Opicz József alkotja a Lipcsei magyar muzsikusok elnevezésű kvartettet. A fiatal zenészekből álló együttes barokk koncerttel örvendeztette meg a zenebarátokat a pápai evangélikus templomban.

Polgár Tibor

- A mostani koncerttel alapvetően az volt a célunk, hogy átfogó képet nyújtsunk a barokk muzsikáról. A történészek szeretik évszámokkal behatárolni a barokk korszakot, mi ezt nem tesszük. E tekintetben nekünk nincsenek éles határaink. A legkorábbitól kezdve a legkésőbbi példákig bezárólag mindenből, amire azt mondhatjuk, hogy barokk zene, szerettünk volna megmutatni egy kicsit - nyilatkozta lapunknak Székely Fanni fuvolista, a zenekar szóvivője, aki barokk fuvolán és furulyán játszott a Lipcsei magyar muzsikusok pápai fellépése után.

Király Dóra barokk fagottot és furulyát, míg Erzberger Dávid csembalót szólaltatott meg a hangversenyen, Opicz Dávid pedig kontratenor hangfajban énekelt. Székely Fanni kérdésünkre elmondta, a barokk fagott Magyarországon ritka hangszernek számít, amelyen nehéz játszani, ugyanis nem könnyű megtalálni az egyes hangmagasságokat. A csóti származású fiatal fuvolista egyúttal megjegyezte, a zenekaruk által művelt műfaj még nagyon kezdeti stádiumban van hazánkban. Tájékoztatása szerint a Lipcsei magyar muzsikusok tagjai közül hárman Lipcsében tanulnak, őket a magyar nyelv és mentalitás hozta össze két évvel ezelőtt. Így alakult meg a zenekar, amelyhez aztán tavaly nyáron csatlakozott az ugyancsak csóti kötődésű Opicz József.

A Lipcsei magyar muzsikusok kvartett pápai koncertjén az evangélikus templomban Király Dóra barokk furulyán játszik (Fotó: Polgár Tibor)

- Két éve zenélünk együtt, hivatalosan pedig a tavaly nyári, Ferences templomban adott koncertünkkel alakult meg a zenekar. Céljaink között szerepel, hogy részt vegyünk minél nívósabb nemzetközi versenyeken, és egy idő után felvételeket is jó lenne készíteni. De szívesen koncertezünk bárki meghívására - mosolygott Székely Fanni. Hozzáfűzte, a magyar kulturális helyzet szemben a németországival jelenleg nem tart ott, hogy a barokk zenéből és a koncertezésből itthon meg lehessen élni, de a Lipcsei magyar muzsikusok tagjai reménykedve tekintenek a jövőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!