Kultúra

2012.10.23. 05:51

A zsidók története Magyarországon

Veszprém - A zsidók története Magyarországon címmel jelent meg dr. Komoróczy Géza hebraista, író, történész kétkötetes műve, melyet a napokban mutattak be az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Balla Emőke

A szerzőt beszélgetőtársa, Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Levéltár vezetője arról kérdezte, milyen céllal írta könyvét. Dr. Komoróczy Géza elmondta, történészként, filológusként is az volt az ambíciója, hogy belülről mutassa meg azt a világot, amivel foglalkozik. Tűrhetetlen, hogy a magyar történelemben a zsidók úgy jelennek meg, mindig úgy ábrázolják őket, mint gyárosokat vagy üldözötteket. Olyan művet akart írni, melyet mások még nem írtak, szubjektíven, érzelmektől sem mentesen. A zsidó történelemnek sok arca van, most egy nagy ívű, egyedi alkotás született.


A könyvbemutatón szó volt aktuális közéleti kérdésekről, értelmiségi vitákról, a zsidó-magyar együttélésről, a magyar zsidóságról. Dr. Komoróczy Géza a magyar és a héber nyelv kapcsán elmondta: a magyar zsidók számára mindig fontos volt a magyar nyelv, a magyar kultúra, de természetes számukra, hogy a világon mindenütt élnek rokonaik, van hová menniük, ha ellátogatnak valahová. A magyar zsidó közösség, az elmagyarosodott zsidó világ is része a nemzetközi zsidó közösségnek, része a történelemnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!