Hírek

2014.09.16. 16:47

A Zenit bontása Ajkán: személyes ellentétek a háttérben?

A Zenit ABC egy részének lebontásáról szóló önkormányzati döntés megdöbbentette Bogdán Józsefet, a POLUS-COOP Zrt. elnök-igazgatóját.

Penk Tímea

Igaz, hogy a képviselő-testület egy közbenső döntést hozott – amelyről hétfőn hírt adtunk –, a lebontás részleteit és a végleges döntést később egyeztetik, az elhatározás sokakat felháborított.

- A napokban elfogadott településrendezési terv szerint az áruház és a hotel közötti gyalogút szélesítésével egy járműforgalomra alkalmas utat alakítanának ki – foglalta össze a problémát Bogdán József, majd hozzátette, hogy mindez a dolgozókon kívül több száz embert érint. A boltban ugyanis helyi termékeket értékesítenek: Ajkán sütött pékárut, devecseri húst, zirci burgonyát, somlói bort, környékbeli zöldséget és gyümölcsöt, éppen ez teszi a Zenitet közkedvelt üzletté.

Bogdán József arról számolt be lapunknak, hogy a Zenitben háromezer ember vásárol naponta. A vevők a lebontás hírének hallatán azt kérdezgetik az áruház vezetőitől, hogy mit tehetnek a bolt megmentéséért.

A Zenit ABC-hez épített ingatlant bontatná le az önkormányzat, hogy az első és a hátsó parkolót egybenyissa. A fa helyén úttest épülne. (Fotó: Penk Tímea)

Az igazgató szerint a hetvenes évek óta működő bolt megcsonkításának nincs racionális oka, szerinte személyes ellentétek állnak a döntés mögött és a városvezetés nyomást akar gyakorolni a cégre. Bogdán József minden képviselőt írásban tájékoztatott arról, hogy a bolt megcsonkítása ellehetetlenítené a működést.

- A terv közlekedésbiztonsági szempontból az élet- és közbiztonságot veszélyezteti, ellentétes az integrált városfejlesztési stratégiájával – véli Bogdán József, aki a levélben már korábban kifejtette együttműködési szándékát. Példaként említette a más városokban megvalósult beruházásokat, melyek szerint a cég, az önkormányzat és a kormány közös erővel sikeresen újított fel belvárosi üzleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!