Hírek

2014.08.18. 13:19

A vízibicikli már nem játékszer

A szombati balatoni haláleset ismét felveti a fürdési szabályok újragondolásának feladatát, állítják egyes szakemberek.

Győrffy Árpád

Mások szerint minden jól van ma is, csak nagyobb figyelem, felelősség kellene a fürdőzők részéről. Mint azt a veol.hu-n is olvashatták szombaton a kenesei strandon meghalt egy úszni nem tudó férfi.

A rendelkezésre álló információk szerint a vízben lévő, valószínűleg úszni ugyancsak nem megfelelően tudó fia segítségére indult a vízibicikliről. Úgy tudjuk, a fiút egy ugyanezen a vízibiciklin utazó másik felnőtt mentette ki, az apát is azonnal kihúzták, nagyon gyorsan megkezdték az újraélesztését, de nem jártak sikerrel. Hogy valójában pontosan mi történt, nem tudjuk, mert az érintett hatóságok információt csak a vizsgálat lezárulása után ígérnek.

A vízibicikli, játékcsónak, gumimatrac és más felfújható úszóeszközök használata fürdésnek minősül, így ezekre a Balatonon ugyanazok a szabályok vonatkoznak. A fürdőzés általános szabályai szerint az úszóeszközökre is érvényes, hogy a Balaton somogyi szakaszán a parttól 1000 méterre, a Veszprém és Zala megyéhez tartozó területen a parttól 500 méterre lehet legfeljebb eltávolodni velük, és hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett használhatja ezeket.

A vízibicikli egy kategóriába tartozik a gumimatraccal, ám vele jobban el merünk távolodni a parttól. Ez nagyon veszélyes! (Fotó: Győrffy Árpád)


Mészáros Géza és családja mintegy 15 éve foglalkozik vízibcikli kölcsönzéssel a zánkai strandon. Náluk még sohasem történt a keneseihez hasonló baleset.

– Az életkorra vonatkozó előírások betartásán, betartatásán túl elsősorban annyit tudunk tenni, hogy kétszer is felhívjuk az érintettek figyelmét az eszköz használatával járó veszélyekre, és arra kérünk mindenkit, hogy maradjanak a bóják közelében. Ezt általában meg is teszik – mondta a vállalkozó.

Bár nem előírás, rendelkeznek felnőtt méretű mentőmellényekkel is, ha valaki kéri, adnak belőle. A Balatonnál évente két-három esetben történik súlyos baleset a vízibiciklik használatához köthetően. Az összes halálos baleset közel harmadát ezek a balesetek adják, mondta Szedlák-Kun Péter. A balatoni vízimentőként dolgozó szakember szerint nem igazán szerencsés a vonatkozó jogszabálynak az a része, ami a gumimatracokat, játékcsónakokat egy kategóriába sorolja a vízibiciklikkel. 

– Egy józan fürdőző gumimatraccal, játékcsónakkal nem fog elmenni a parttól 3-400 méterre, de a vízibicikli sokkal közelebb áll egy csónakhoz, egy vízi sporteszközhöz, sokkal nyugodtabbak vagyunk vele, éppen ezért a veszély is nagyobb lehet. Véleménye szerint a vízibiciklik, strandkajakok és hasonló eszközöknél az úszni nem tudóknak és a 12 év alatti gyerekeknek elő kellene írni a mentőmellény használatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!