Hírek

2013.10.18. 07:59

A város büszke szülöttére

Zirc – Utazás az ismeretlenbe címmel új, állandó kiállítás nyílt a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban, a három teremben tematikusan állították össze az anyagot.

Varga Domokos Péter

Az első helyiségben elhelyezett válogatás az Ismeretlen kutató, a másodikban lévő az Ismereten nyelv, a harmadik kollekció pedig az Ismeretlen táj címet kapta – erről Ruttkay-Miklián Eszter, az intézmény igazgatója beszélt a megnyitóra összegyűlt szépszámú közönség előtt. Bevezetőjében elmondta, többen fogtak össze azért, hogy a kiállítás megvalósulhasson, így a dekoráció elkészítésével oroszlánrészt vállalt a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola.

Németh Gábor, az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtárának vezetője felidézte, hogy 70 éve, a Reguly szobor avatásakor a szoborbizottság elnöke, dr. Tóth Aurél már arról beszélt, a Reguly-kultusz nem új keletű Zircen, hiszen már utcát neveztek el róla. Azóta több intézmény is felvette a város híres szülöttének nevét. A műemlékkönyvtárban 1964-ben nyílt meg az első Reguly Antal életét bemutató kiállítás, 1984-ben, Illés Ferenc kezdeményezésére nyílt meg a Reguly múzeum az apátság udvarában, ami aztán 1992-ben költözött át a mostani épületbe. Zirc büszke leghíresebb szülöttére, és ápolja emlékét – hangsúlyozta Németh Gábor.

Népes közönséget üdvözölhetett a megújult Reguly-kiállítás megnyitóján Ruttkay-Miklián Eszter, a múzeum igazgatója (Fotó: Varga Domokos Péter)

 

Egy hónapon keresztül dolgoztak a diákokkal a Reguly-kiállítás elkészítésért, valamennyien élvezték az életszerű feladatot – mondta el Földesi Barnabás, a III. Béla Gimnázium művésztanára. Ekkora méretben és ennyi anyaggal még sohasem dolgoztak, megpróbálták az északi nyelvrokonok szellemiségét behozni a falak közé. Tették ezt úgy, hogy az elkészített dizájn versenyképesen tudjon megjelenni a „facebook generációval” szemben is. Reményét fejezte ki, hogy a mostani együttműködésnek hosszú távú gyümölcsei is lesznek.

A kiállításnyitó a Rokon nyelvű népek napja című rendezvénysorozat első eseménye volt, szombaton az aktív finnbarátokkal közösen családi napot tartanak a múzeumban, vasárnap pedig filmvetítést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!